Sastanak u Bruxellesu

Krišto: Dokument mi je bio prihvatljiv. Moramo riješiti probleme koji nas opterećuju

"Željela bih kazati kako smo na ovom sastanku potpuno detaljno informirali što je BiH napravila u ovom trenutku po pitanju ispunjavanja 14 prioriteta''.
Vijesti / BiH-EU | 19. 07. 2023. u 20:45 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bruxellesu je danas održana peta sjednica Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje, na kojoj je boravila i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

''Današnji sastanak po meni je bio otvoren, konstruktivan i partnerski između institucija EU s jedne strane i nas s druge strane. Tijekom razgovora mi smo otvorili brojne teme koje se nalaze na putu EU. Dotaknuli smo se tema kako bismo u potpunosti proveli sporazum o pridruživanju. Otvorili smo političke i ekonomske kriterije i otvorili pitanja pretpristupne pomoći'', kazala je Krišto.

''Razmotrili smo sve ono što jest fokus našeg rada a to je 14 ključnih prioriteta. Željela bih kazati kako smo na ovom sastanku potpuno detaljno informirali što je BiH napravila u ovom trenutku po pitanju ispunjavanja 14 prioriteta''.

Mnogo posla

''Čuli ste kako još puno toga moramo uraditi, konkretno dovesti inicijative i odluke treba implementirati. Uz sve izazove koje BiH ima, ja sam iznijela stav da u BiH dijalog, međusobno uvažavanje i poštivanje ustavnih nadležnosti dovodi do napretka i ispunjavanja cilja ka EU stoga smo na poseban način dotakli se i bilateralnih odnosa u okviru sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s posebnim osvrtom na situaciju u BiH i zapadni Balkan. Mi smo svjesni da u BiH postoji mnogo tema i izazova ali sve su to stvari koje moramo riješiti prioritetno. Kada bismo proveli te stvari koje nas trenutno opterećuju, ali raduje me i želim iskazati svoje uvjerenje da ćemo i taj problem riješiti uskoro jer su formirane radne grupe. Želim reći da takvim iskorakom stvaramo preduvjete za brže provođenje drugih zakona kojim se osigurava vladavina prava u BiH. Želim iskoristiti priliku i zahvaliti se na energetskom paketu Bosni i Hercegovini koja je namijenjena najugroženijim kućanstvima i pomoć je značajna jer se ne odnosi samo na strukturne reforme nego i na mala i srednja poduzeća koji su stup našeg gospodarstva'', istaknula je Krišto.

Ističe kako je ''ključ razgovor, dogovor i kompromis i toga smo svjesni mi u BiH ali EU mora imati razumijevanje za ovakve principe''.

''Sljedeća sjednica VM trebala bi biti 25. srpnja zbog novonastale situacije u BiH i planirano je da se na nju stavi set zakona koji su već u završnoj fazi. Plan je bio da se isti dan sazove i sjednica Zastupničkog doma i Vijeća ministara kako bi za sve ono što je usvojeno dobili potporu kroz parlamentarnu skupštinu. Mislim da je to put i način na koji BiH treba funkcionirati - kroz politički dijalog i institucije sustava. U svjetlu daljnjeg napretka uz poštivanje ovog ustavnog načela jednakopravnosti moramo riješiti ona pitanja koja nas opterećavaju jer ćemo tada još snažnije krenuti ka EU''.

Nisu se usuglasili

''Drago mi je da je i Borrell naglasio neke stvari i posebno da pozdravljaju dijalog. Moram vam priznati da što se mene tiče dokument mi je bio prihvatljiv i nismo imali suglasnost jednog člana unutar nas jer to je izjava koju mi usuglašavamo sa EU međutim, a kako nije bilo razumijevanja s ove strane, mi svakako ne možemo utjecati na stavove EU kada je u pitanju proces integriranja BiH u EU. Ono što želim naglasiti jeste da smo mi iz BiH u institucije došli sa usuglašenom pozicijom BiH i to su svakako prepoznale europske institucije i žao mi je što nismo uspjeli napraviti taj korak (usuglašavanje oko izjave) i mislim da ima prostora za raditi kako bismo se usuglasili i oko toga. Možda je razlog kratkoća vremena za sazivanje koordinacijskog mehanizma i tek kad smo došli ovdje dobili smo službene stavove izjava i u budućnosti ćemo učiniti sve da dođemo do zajedničkog interesa i mi smo svi jednostavno kazali da ovaj put nema alternativu i da smo svi snažno opredijeljeni za europske procese'', zaključila je Krišto.

Podsjetimo, uoči sastanka, Košarac je odbio potpisati zajedničku dokument u kojem se politika Milorada Dodika i entiteta Republike Srpske označava odgovornom za zastoj u političkim procesima zato što, kako je kazao, za ovakvo stanje u državi nisu krivci ni RS ni Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close