Várhely

Što je sad prioritet za (europsku) BiH?

Prijedlog Europske komisije je i da se napravi forum u okviru koje će se moći razgovarati s vodstvom države koje će sada biti imenovano nakon općih izbora…
Vijesti / BiH-EU | 13. 12. 2022. u 13:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon što se Bosni i Hercegovini zvanično dodijeli kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji to će značiti od će od sada proces pristupanja BiH EU biti ubrzan'', kazao je u razgovoru za Fenu europski tajnik za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhely, i odmah nakon sastanka Vijeća za opće poslove Europske unije kada su se zemlje članica složile da dodijele kandidatski status BiH.

Jednoglasno i jasno

Jednoglasna i jasna odluka nakon što je Vijeće slijedilo prijedlog Evropske komisije znači da će kandidatski status biti dodijeljen sada što treba potvrditi Vijeće Evropske unije u četvrtak, ali Várhelyi ne očekuje nikakva iznenađenja.

''Potrebno je da vidimo progres u osam ključnih oblasti kako bi se održao kandidatski status i također implementirati 14 ključnih prioriteta koje Europska komisija stavila pred BiH kako bi početak pregovora o članstvu ostao nepromijenjen'', pojasnio je Várhelyi.

Smatra da je ovo vrlo jasna poruka građanima BiH da Europska unija stoji uz BiH, ali je sada potrebno da BiH pokaže da je spremna ispunjavati uvjete pred nju postavljene.

Prijedlog Europske komisije je i da se napravi forum u okviru koje će se moći razgovarati s vodstvom države koje će sada biti imenovano nakon općih izbora održanih u listopadu kako bi se ispunili svi ključni prioriteti.

Poticaj vladama

Izrazio je nadu da će dodjela ovog statusa BiH biti veliki poticaj novoizabranima vladama i da će shvatiti da je sada vrijeme da se krene raditi.

Vladavina prava, borba protiv korupcije, pravosudne reforme ostaju prioriteti, a Várhelyi kaže da su postavljeni vrlo jasni i objektivni kriteriji te je izrazio nadu da će s novim parlamentarcima rad na tim kriterijima odmah početi.

Vijeće za opće poslove Europske unije odobrio je kandidatski status Bosni i Hercegovini što predstavlja ujedno i posljednji korak za konačno odobrenje tog statusa uoči sastanka šefova vlada članica EU koji je zakazan za 15. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close