Drugi politički forum

Magazinović: Nizozemska radi veliku grešku prema BiH

Najavio je da će se razgovarati o tome koliko je tehnokratski pristup ispravan i treba li on ostati takav ili na BiH treba gledati sa malo više političkog konteksta.
Vijesti / BiH-EU | 04. 12. 2023. u 09:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi politički forum na visokoj razini između Europske unije i BiH održat će se u utorak u Bruxellesu. Kako je u razgovoru za Fenu pred polazak za Bruxelles kazao šef Kluba SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, prvi je održan u BiH i to je forma u kojoj predstavnici i pozicije i opozicije predstavljene kroz šefove klubova, uz ministre i najodgovornije političare u BiH razgovaraju o aktualnom trenutku, prije svega u smislu europskih integracija.

U konkretnom slučaju Magazinović očekuje da će biti i razgovora o mogućnosti da BiH povuče značajan iznos u okviru šest milijardi eura iz plana rasta Europske komisije namijenjenih zemljama Zapadnog Balkana.

Očekivanja od strane EU

Ranije je najavljeno da će predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predvoditi izaslanstvo dužnosnika iz BiH, uključujući čelnike pet vladajućih stranaka u zemlji čije stranke čine većinu, s entitetskim, ali i kantonalnim premijerima, dok će ih s druge strane dočekati komesar za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi.

Osim toga, Magazinović je najavio da će, pored sudjelovanja na Političkom forumu, kao član Predsjedništva Partije europskih socijalista govoriti u Europskom parlamentu gdje grupa socijalista organizira događaj na temu proširenja EU. Tema će, pored ostaloga biti i ono što se u BiH može i treba uraditi, ali i s druge strane očekivanja od strane Europske unije, prije svega Europske komisije u kontekstu njihovog pristupa proširenju i konkretnih poteza u narednom periodu.

Stav može biti promijenjen

Najavio je da će se razgovarati o tome koliko je tehnokratski pristup ispravan i treba li on ostati takav ili na BiH treba gledati sa malo više političkog konteksta, posebno u svjetlu posljednjih odluka nekih zemalja Europske unije.

Tu je prije svega mislio na Nizozemsku, koja je donijela neku vrstu svog stava.

"Taj stav može biti promijenjen, ali on je u ovom trenutku čisto tehnokratski, bez ikakvog političkog konteksta i prilično neiskren, što smatram da je pogrešno. Bojim se da nakon velike greške koju je učinio nizozemski bataljon u vrijeme agresije na BiH na području Srebrenice, ovo može biti druga greška, ovaj put bez ljudskih žrtava, ali također veoma krupna greška", zaključio je Magazinović u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close