Na 100 adresa

Pismo iz BiH otišlo u EU i SAD: ''Dodik i SNSD su ruski igrači''

''Dodik i istaknuti dužnosnici SNSD-a predstavljaju pruženu ruku režima Kremlja na Zapadnom Balkanu'', navodi se u pismu.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2023. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Posebnu pažnju želimo skrenuti na činjenicu da je vladajuća stranka u bh. entitetu Republika Srpska, koja je ujedno i dio vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, izrazito proruski orijentirana. Njen predsjednik, Milorad Dodik je jedini političar koji je početkom godine, u jeku agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, odlikovao predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina'', stoji u tekstu pisma koje je upućeno na više stotina adresa u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pismo je upućeno predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli, predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, visokom povjereniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjedavajućim Predstavničkog doma i Senata u Kongresu SAD-a, Mike Johnsonu i Patty Murray, te ostalim relevantnim predstavnicima institucija EU-a, Vijeća Europe i SAD-a.

Pismo je upućeno i svim europarlamentarcima, kongresmenima i senatorima, te ministrima vanjskih poslova država članica EU, a u njemu je posebno naglašeno kako je ''Milorad Dodik i jedini političar u Europi koji je od početka agresije na Ukrajinu dva puta osobno posjetio Vladimira Putina u Moskvi i dao mu punu podršku za sve aktivnosti koje provodi''.

''Sve navedeno potvrđuje činjenicu da istaknuti dužnosnici SNSD-a predstavljaju pruženu ruku režima Kremlja na Zapadnom Balkanu i proxy ruskih interesa u Bosni i Hercegovini'', stoji u pismu čiji su potpisnici Denis Zvizdić, član Kolegija PD PSBIH, Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda PS BIH, Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP BiH, Nihad Omerović, predsjedavajući Kluba NIP-a, Sabina Ćudić, predsjedavajuća Kluba
Naša stranka – BHI KS i zastupnici Rejhana Dervišević, Ermina Salkičević – Dizdarević, Mia Karamehić - Abazović, Aida Baručija, Jasmin Imamović, Albin Muslić i Predrag Kojović.

Dodik je problem u BiH

Dodaju i kako se ''Bosna i Hercegovina, posebno u nekoliko zadnjih godina, suočava sa antiustavnim, secesionističkim i retrogradnim politikama koje potiču i promoviraju pojedini funkcioneri političke stranke SNSD predvođeni Miloradom Dodikom''.

''U kontinuitetu se osporava ono što je glavna odrednica Dejtonskog mirovnog sporazuma i temelj za mir, stabilnost i prosperitet, a to je teritorijalni integritet, suverenitet, politička nezavisnost i međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine. U službenim dokumentima sa Kongresa iz 2015. godine SNSD – Milorad Dodik je kao svoj strateški cilj naveo secesiju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, odnosno dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima. U tu svrhu intenziviraju se antidejtonske aktivnosti, kreiraju se stalne krize i blokade u funkcioniranju države i njenih institucija, i drsko i agresivno se vrijeđaju i provociraju prodržavne političke snage i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini'', dodaje se.

Narod može živjeti zajedno

Potpisinici pisma navode kako  ''oštro odbacuju tvrdnje koje često dolaze od pojedinih političara iz bh. entiteta Republika Srpska da narodi i građani Bosne i Hercegovine ne mogu živjeti zajedno ili da bilo tko želi dominaciju jednog naroda nad bilo kojim drugim narodom.

''Naše opredjeljenje je slobodna, demokratska, uvropska, suverena, cjelovita, sekularna i multietnička Bosna i Hercegovina i za takvu Bosnu i Hercegovinu ćemo se uvijek boriti'', zaključuje se u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close