Feđini specijali

Bio je nizak, tek 170 cm, ali je pobijedio u zakucavanju

Sport / Košarka | 17. 02. 2024. u 00:51 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinu dana ranije Dominique Wilkins je pobijedio Michaela Jordana u zakucavanju na All Star vikendu u Indianapolisu. Sljedeće godine ekipa se okupila u Dallasu. Julius Erving i Larry Nance su se uredno zahvalili, nisu nastupili, baš kao ni Michael Jordan. On se oporavljao nakon ozljede.

U društvu branitelja naslova, našli su se Roy Hinson, Jerome Kersey, Paul Pressey, Terence Stansbury, Terry Tyler, drugi Wilkins, Gerald i suigrač Dominiquea, Spud Webb. Webba su upravo 1985. godine uzeli kao 87. pick na draftu Detroit Pistonsi, ali tamo nikada nije išao već je potpisao za Atlanta Hawkse.

Prenizak za ozbiljnu košarku

Bek visok tek 170 cm, nizak, rekli bismo prenizak za bilo kakvu ozbiljnu košarku. Zvuči ružno, ali izgledao je više kao maskota nego kao neki ozbiljan igrač koji bi mogao nešto ponuditi protiv onih
najboljih. Dave Cowens, Tom Sanders, Cazzie Russell, teniska zvijezda Martina Navratilova i bivši igrač Dallas Cowboysa Roger Staubach. Oni su bili suci.

Dominique je opet bio najveći favorit, možda je tek mogao da ga ugrozi brat Gerald. Tko se mogao okladiti na nekog beka koji je tek skoro došao u NBA ligu? Nitko.

"Spud je na neki način prevario Dominiquea. Rekao je Dominiqueu da ništa nije pripremio za takmičenje. Da ništa nije vježbao. Vjerojatno je Dominique u takvoj situaciji mislio da će nešto iz njegovog uobičajenog asortimana zakucavanja biti dovoljno za novu pobjedu" rekao je jednom prilikom trener Hawksa Mike Fratello.

Video: Takmičenje u zakucavanju 1986. godine 

Vjerojatno ima nešto u tome. Zajedno su trenirali, ali Spud se nije isticao na treninzima poput Wilkinsa. Nije često zakucavao pa Dominique nije mogao vidjeti s kakvim oružjem raspolaže Webb. Godinama kasnije ćemo vidjeti kako Spud sjajno barata s loptom, kako ima nevjerojatno visok odraz (više od 120 cm).

Sputnik, Spud

Njegovo pravo ime je Anthony, ali ga nikada nitko nije zvao tako. Spud je bio Spud, a nadimak je dobio od prijatelja njegovog oca koji je u šali jednom rekao da je "glava malog Anthonyja poput satelita Sputnjik". Ostali klinci iz susjedstva nisu to mogli niti izgovoriti pa je ostalo Spud. Spud, od tada do danas.

Webb je pohađao Wilmer-Hutchuns srednju školu u Dallasu, trebalo mu je dosta više vremena da uvjeri trenere, da mu jednostavno daju šansu. Sveučilišta se baš nisu nešto otimala za njega. Zato je prvu ponudu koja je došla s Midland Junior Collegea, Spud prihvatio. Ova ekipa će uskoro postati hit, nakon dvije sezone je dobio ponudu North Carolina Statea.

Video: Spud Webb zakucavanja 

U posljednjoj godini, imao je prosjek od 11.1 poena i 5.3 asistencija po utakmici. Ništa specijalno.

Vratimo se u Dallas. Nakon prvog zakucavanja, Webb je dobio 46 poena. U drugoj seriji 48, trećoj 47. Dominique je odmarao u prvoj seriji, Webb je imao najviše poena, 141.

 Pobijedio jednog od najboljih ikada

U polufinalu se našli suigrači iz Atlante i Terence Stansbury. Već s prvim zakucavanjem u drugoj seriji Spud je digao publiku na noge. Činilo se kako može izvesti što želi. Sada je i Dominique ozbiljan, izvlači iz sebe ono najbolje. Obojica su ostali na istih 138 poena. Na red je došla finalna serija.

Spud već sada ima publiku na svojoj strani. Prvi put 50, drugi put 50, komentatori su već sada iznenađeni. Publika je na nogama. Svi žele njegovu pobjedu. Stižu ocjene za Wilkinsa, on je ostao na 48 u drugoj seriji. To znači da je Webb već sada pobjednik. Najniži koji je nastupio, najniži koji je pobijedio.

"Ne znam kako sam sada dobio 48 poena, prošle godine za isto zakucavanje pedeset", govorio je nakon završetka nastupa Dominique Wilkins.

"Ne, nisam se iznenadio. To su stvari koje radim već duže vremena. Sada su ljudi to imali priliku da vide. Nisam nešto posebno planirao u svakoj seriji. Samo sa uradio ono što mi je palo na pamet, kada sam dobio loptu u ruke. Ipak, ovo zakucavanje "360 stupnjeva", to je bilo nešto posebno. Neki suigrači mi nisu vjerovali, neki su pričali da mi trebaju ljestve. Imam zakucavanja koja ovi momci nikada ranije nisu vidjeli".

Nagrada, 12.500 dolara, bila je malo manje od petine Webbove plate od 70.000 dolara. Wilkins, koji je zaradio te godine 585.000 dolara, uzeo je 7.500 dolara za svoj trud.

Karijera nije samo pobjeda u zakucavanju 

Njegova zakucavanja su ostala za sva vremena, dok je on ostao u Hawksima šest sezona gdje je prosječno igrao 20.2 minute i postizao je 7.9 poena uz 4.7 asistencija. Pored Hawksa je nosio dres Sacramento Kingsa koji su u to vrijeme bili poprilično "tanki". U posljednjoj sezoni kao igrač Kingsa između ostalih bio je najprecizniji izvođač slobodnih bacanja u cijeloj ligi. Igrao je 12 sezona prije nego što se odlučio povući.

"Nisam ostao 12 godina u NBA ligi jer sam mogao zakucati. Mnogi me danas nakon toliko vremena pitaju o tom takmičenju", reći će Webb.

"Nisam mogao ništa promijeniti. Znao sam da moram izaći na teren i da moram igrati. Priznajem, nekada sam želio da budem visok, ali uspio s na sveučilištu, uspio sam u NBA ligi. Dokazao sam da visina nije važna", danas nakon sve voli naglasiti Spud.

Video: Drugi o Spud Webbu 

Prije nekih 14 godina se pojavila informacija kako se Spud Webb vraća na parket, kao trener. I to ni manje ni više nego jedne ekipe striptizeta. Priča je počela u vrijeme lockouta 2011. godine. Nastalu prazninu je trebalo popuniti, pa je jedan striptiz klub došao na zanimljivu ideju.

Nije sve u visini 

Košarkaški klub pod nazivom Rick's Cabaret odlučio je da stvori striptiz ligu, ciljajući visoko i dovodeći bivšeg NBA igrača kao glavnog trenera i konzultanta/savjetnika, njihove ekipe. To je bio Spud Webb. Rick's Cabaret je predstavio Webba medijima na konferenciji za tisak u klubu. Trebali su igrati protiv djevojaka iz Minneapolis Downtown Cabareta i Tootsie's Cabareta u Miamiju. Međutim, od toga nije bilo ništa.

Video: Spud Webb u mirovini 

Prošle godine je Spud završio u Dallas ISD Athletic Hall of Fameu. Često ga možemo vidjeti za govornicima različitih sveučilišta, srednjih škola. Prisutnima obično objašnjava što je sve prošao u životu kako bi uspio. Kao igrač, kao osoba. Bez obzira na visinu, bez obzira što ga nitko nije ozbiljno shvatao. 

Kopirati
Drag cursor here to close