Istraživanje

Više sna smanjuje mogućnost ozljede

U usporedbi sa 'spavalicama', vojnici koji su spavali sedam sati imali su 24 posto veću vjerojatnost da će se ozlijediti.
Sci-Tech / Znanost | 27. 02. 2020. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdrave odrasle osobe koje noću spavaju osam sati vjerojatno su manje podložne ozljedama poput lomova, iščašenja i istegnuća, pokazala je studija na američkim vojnicima.

Na temelju istraživanja u kojemu je sudjelovalo 7576 vojnika i vojnikinja, ustanovljeno je da se osobe koje ne spavaju više od četiri ili pet sati dvostruko češće ozljeđuju od onih koji spavaju osam ili više sati.

"Adekvatna količina sna, posebno među aktivnim sportašima, ne samo da pospješuje fizičku sposobnost nego ima i pozitivan učinak na prevenciju mišićno-koštanih ozljeda", rekao je jedan od autora studje Tyson Grier iz Centra za zdravlje američke vojske u Marylandu.

Istraživanje je trajalo godinu dana i u tom je razdoblju više od pola sudionika prijavilo najmanje jednu mišićno-koštanu ozljedu, piše Hina.

Većina sudionika, njih 63 posto, spavala je šest ili sedam sati noću. Oko 10 posto manje od četiri sata, a 16 posto više od osam.

U usporedbi sa 'spavalicama', vojnici koji su spavali sedam sati imali su 24 posto veću vjerojatnost da će se ozlijediti.

Ta vjerojatnost raste što je san kraći pa tako iznosi 53 posto za šest sati sna, a udvostručuje se za pet sati sna.

Mišićno-koštane ozljede odnose se na sve od istegnuća mišića do hernije diska.

Uzroci mogu biti jednako široki, od fizičke vježbe visokog intenziteta do višesatnog tipkanja za računalom.

Moguće je da premalo sna dovodi do smanjenog opreza i pozornosti što podiže vjerojatnost da će se ljudi ozlijediti, komentirao je dr Hohui Wang s Kalifornijskog sveučilišta, koji nije sudjelovao u istraživanju, navodi Hina.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Sleep Health.

Kopirati
Drag cursor here to close