Medicina napreduje

Vijetnam razvio prvo cjepivo protiv afričke svinjske kuge

Bolest se razvila u Africi i proširila se po Europi i Aziji, prouzročivši smrt stotina milijuna svinja diljem svijeta. Afrička svinjska kuga bezopasna je za ljude.
Sci-Tech / Znanost | 01. 06. 2022. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijetnam je u srijedu izvijestio da je razvio cjepivo protiv afričke svinjske kuge, dodavši da planira postati prva zemlja u svijetu koja će ga komercijalno proizvoditi i izvoziti.

Afrička svinjska kuga spada među najteže bolesti domaćih životinja, a prvi je slučaj u Vijetnamu registriran u veljači 2019., prisilivši vlasti da u 2021. usmrte oko petine svinja.

Bolest se razvila u Africi i proširila se po Europi i Aziji, prouzročivši smrt stotina milijuna svinja diljem svijeta. Afrička svinjska kuga bezopasna je za ljude.

"Ovo je prekretnica u veterinarstvu", istaknuo je zamjenik vijetnamskog ministra poljoprivrede Phung Duc Tien u objavi o razvoju cjepiva, prenosi Hina.

"Budući da imunitet traje šest mjeseci, cjepivo će biti štit za svinjogojstvo i za proizvodnju svinja na globalnoj razini", dodao je vijetnamski dužnosnik.

Vijetnamski stručnjaci počeli su razvijati cjepivo u studenome 2019. u suradnji s kolegama iz SAD-a, uz provedenih pet kliničkih ispitivanja.

Njegovu sigurnost i učinkovitost potvrdila je Služba za poljoprivredna istraživanja američkog ministarstva poljoprivrede, naglasio je Tien.

"Uspjeh stvara velika očekivanja i otvara ogroman prostor za izvoz cjepiva protiv afričke svinjske kuge, proizvedenog u Vijetnamu", dodao je Tien.

Nije naveo kada bi se cjepivo moglo početi izvoziti ni koliki bi trebali biti vijetnamski proizvodni kapaciteti.

U Vijetnamu epidemija je u međuvremenu jenjala, omogućivši poljoprivrednicima da obnove stada, ali virus još nanosi štetu poljoprivrednicima u nekim zemljama, napominje Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close