Klimatske promjene

Spašavanje planete: Podmornica kao ledomat

Flota podmornica koja led proizvodi 24 sata dnevno mogla bi brzo napraviti veću ledenu plohu
Sci-Tech / Znanost | 30. 08. 2021. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pokušaju osmišljavanja taktike za saniranje posljedica klimatskih promjena grupa indonezijskih dizajnera predlaže izgradnju podmornica za pravljenje leda, objavio je portal Znanost.

Iste bi plovile polarnim vodama i umjesto torpeda u more ispuštale sante leda. To idejno rješenje je na nedavnom međunarodnom dizajnerskom natječaju ASA 2019 osvojilo srebrnu medalju.

Flota podmornica koja led proizvodi 24 sata dnevno mogla bi brzo napraviti veću ledenu plohu, no iako je ideja pohvalna, takav projekt ne pokazuje se najefikasnijim u borbi protiv klimatskih promjena i otapanja ledenjaka.

Flota podmornica koja led proizvodi 24 sata dnevno mogla bi brzo napraviti veću ledenu plohu, smatraju dizajneri na čelu s arhitektom Farisom Rajakom Kotahatuhahaom iz Jakarte.

Stručnjaci hvale dizajnersku viziju, ali pritom sumnjanju u izvedivost projekta.

“To je poput pokušaja spašavanja dvorca od pijeska na plaži na koju nadire plima”, tvrdi Michael Mann, profesor atmosferskih znanosti na sveučilištu Penn State.

Video: Iceberg-making submarine aims to tackle global warming by re-freezing the Arctic

Slično misli i Mark Serreze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu sa Sveučilišta Colorado. “Kako sastaviti flotu od 10.000 podmornica? Tko će ih izgraditi, koliko im energije treba i kako će se podmornice napajati strujom?”, pita se Serreze. “Ako ih neće pokretati vjetar ili neki drugi čisti izvor energije, te bi podmornice sagorijevanjem fosilnih goriva proizvodile stakleničke plinove pa bi šteta bila veća od koristi.”

Serrezea brinu i drugi nedavni prijedlozi geoinženjeringa okoliša, od raspršivanje aerosola do raspoređivanja milijuna vjetrenjača koje bi crpile morsku vodu i raspršivale je po ledenim prostranstvima. Takvi planovi često nisu izvedivi, smatra on, a mogli bi izazvati nesagledive posljedice.

“Prskanje aerosola u jednoj regiji moglo bi dovesti do suše u drugoj”, smatra Serreze koji geoinženjering ipak smatra važnim alatom u borbi protiv klimatskih promjena. No s takvim stvarima treba biti na oprezu.

“Ne bi samo tako trebalo ići tim putem. No, ako je to jedini put, onda se isplati probati’, zaključuje on.

Kopirati
Drag cursor here to close