Globalno zagrijavanje

Što su posljedice klimatskih promjena u našoj zemlji?

Iako je najviša temperatura u našoj zemlji zabilježena još 1901. u Mostaru, i iznosila je 46,3 stupnja, rekordi se posljednjih godina obaraju
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 08. 2021. u 08:31 Bljesak.info
Posljedice klimatskih promjena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalno zagrijavanje približava se granicama. Emisije koje su uzrokovane ljudskim aktivnostima povisile su prosječne temperature za 1,1 stupanj više od predindustrijskog prosjeka, a mogle bi narasti za još pola stupnja ako se ne smanji zagađenje atmosfere. Dio je ovo izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.

Jedna od konkretnih posljedica klimatskih promjena u našoj zemlji su jako topla ljeta, s ekstremno visokim temperaturama, prenosi BHRT.

Iako je najviša temperatura u našoj zemlji zabilježena još 1901. godine u Mostaru, i iznosila je 46,3 stupnja, rekordi se posljednjih godina obaraju u srednjoj godišnjoj temperaturi, koja je stalno u porastu. Rast srednje godišnje temperature, vodi ka ekstremima. Ekstremno visoke dnevne temperature, velike količine padalina u kratkom vremenskom razdoblju, i dugotrajne suše koje su sada na snazi.

Tako da je neuobičajeno upravo to što to razdoblje traje dugo, čitavo ljeto je sušno i ono što je najvažnije ne vidi se kraj dakle sve ovo što prognozeri vide je izuzetno toplo i bez padalina.

“Ovakve vremenske prilike, stvaraju upravo pogodno tlo za požare, koji haraju Jugoistokom Europe. Samo u našoj zemlji, vatrena stihija odnosi velike površine biljne vegetacije. Kišna razdoblja zaobišla su i Tursku i Grčku, gdje je vatra progutala ogromne površine šuma, u kojima je stradao i veliki broj ljudi. Klimatolozi iz regije upozoravaju, da su požari samo jedna od posljedica klimatskih promjena koje mijenjanju uvjete života. U idućim godinama čekaju nas također ekstremno visoke temperature, koje štetno djeluju na zdravlje ljudi, a uskoro bi na području Europe, mogli imati i prirodne pojave tipične za potpuno druge krajeve svijeta kao što su Sjedinjene Američke Države”, objašnjava meteorolog Željko Majstorović.

“Kao što smo bile svjedoci ove godine u Češkoj zaista moramo priznati i tvrditi da je riječ o tornadu vrlo jakom i nalik onome i u SAD, slično vrijedi i za požare evo vidite manje više su požari bili u Kaliforniji do sada najjači međutim sada su vrlo česti u Mediteranskim područjima”, rekao je Krešo Šandžić.

“Broj padalina se smanjuje ali intenzitet padaline tijekom padalinskih epizoda se povećava intenziviraju se pljuskovi kiše recimo, ove godine i Njemačka i Belgija i taj dio Zapadne Europe smanjuje iskusio je velike katastrofalne poplave , čak po nekakvoj sličnoj šemi kao one što su se događale kod nas 2014. godine,” objašnjava Goran Pejanović.

Emisije stakleničkih plinova u atmosferi već su dovoljno visoke da uzrokuju klimatske probleme i idućih desetljeća, ako ne i cijelog ovog stoljeća, a rast temperature viši je od 1,5 stupanj na globalnoj razini upozoravaju znanstvenici u izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama. Mogao bi pokrenuti nepovratne promjene klimatskih uvjeta s katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo.

“U Pariškom sporazumu je dano ne samo što treba nego pogotovo u pogledu prilagođavanja klimatskim promjenama kako šta uraditi da se što više smanje štete klimatskih promjena koje će sve više napredovati”, istaknuo je Majstorović.

Kopirati
Drag cursor here to close