Studija

Pričljivi roditelji imaju poslušniju i pametniju djecu

''Otkrili smo kako je količina riječi koje izgovaraju odrasle osobe, a djeca ih čuju, pozitivno povezana s njihovim kognitivnim sposobnostima", ustvrdila je voditeljica studije.
Sci-Tech / Znanost | 20. 06. 2022. u 10:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pronađena je veza između djece koja su redovito razgovarala s odraslima i njihovih neverbalnih sposobnosti, kao što su rasuđivanje, računanje i svijest o oblicima.

U svrhu studije znanstvenici su postavili uređaje za snimanje u odjeću 107 djece u dobi od dvije do četiri godine.

Preslušavajući dnevnu interakciju te djece s roditeljima i odgojiteljima, mogli su procijeniti kakvu vrstu razgovora djeca vode s odraslima koji su uključeni u njihov život, objavili su u jednoj studiji u Italiji koju prenosi geek.hr.

Od roditelja su zatražili i da s djecom izvršavaju niz aktivnosti kao što su crtanje i bojanje, s ciljem testiranja kognitivnih vještina djece.

"Upotrebljavajući uređaje za snimanje zvuka, mogli smo na nenametljiv način proučiti interakciju između male djece i njihovih obitelji u svakodnevnom okruženju, a ne u laboratoriju. Otkrili smo kako je količina riječi koje izgovaraju odrasle osobe, a djeca ih čuju, pozitivno povezana s njihovim kognitivnim sposobnostima", ustvrdila je voditeljica studije dr. Katrina d’Apice.

Ona također ohrabruje roditelje da s djetetom razgovaraju normalno, kao i sa svakom drugom osobom, jer će im to koristiti.

Zanimljiv je i podatak kako su znanstvenici uočili da se pozitivno roditeljstvo, u kojem roditelji potiču djecu na istraživanje i izražavanje, povezuje s manje znakova agresivnog i neposlušnog ponašanja.

Kopirati
Drag cursor here to close