Posušak osvojio zlatnu medalju za inovaciju bezbolne injekcije
Posušak Ivan Milićević dobio je zlatnu medalju za svoju ''bezbolnu injekciju'', na sinoć završenom, najstarijem na svijetu, 117. Pariškom salonu inovacija ''Konkur Lepin'' (Concours Lépine).

Posušak osvojio zlatnu medalju za inovaciju bezbolne injekcije

Sci-Tech / Znanost | 09. 05. 2018. u 16:59 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posušak Ivan Milićević dobio je zlatnu medalju za svoju ''bezbolnu injekciju'', na sinoć završenom, najstarijem na svijetu, 117. Pariškom salonu inovacija ''Konkur Lepin'' (Concours Lépine).

Bezbolnom se može označiti kako zbog toga što pacijent stvarno ne osjeti bol prilikom uboda iglom, tako i zbog tzv. plavog straha, od kojeg ''boluju i djeca i odrasli'' – od straha kad vide injekciju s iglom!

Bol se ne osjeti, jer se ovom injekcijom najprije izvrši anestezija (u roku od 10-ak sekundi) i, ne dižući injekciju sa kože, igla uradi svoje... Ivan je za ovu priliku uradio vjerodostojan model, tako da je i članovima žirija i brojnim znatiželjnicima bilo lako shvatiti da se radi o značajnom izumu.

Srebrenu medalju dobio je Ljubušak Sašenko Sadiković, za ogradu koja sprečava snažnim vjetrovima da zaustavljaju promet i oštećuju vozila na mostovima i vijaduktima. Ograda nalikuje na kutiju dužine mosta, koja na gornjem dijelu ima otvore za prihvat vjetra, koji usmjerava, odvodi u prostor ispod most.

Sašenko je dobio i brončanu medalju, za tzv. vodilicu lanca na motornim pilama za drvo. Novina je u tome što se umjesto strojnog ulja koristi mazivo. Brončanom medaljom nagrađen je još jedan posuški Milićević, Branko: izumio je oslonac za pazuh, koji bi se koristio na svim vrstama stolica, kako pokretnim tako i onim pričvršćenim u vozilima. Na ovaj način, kičma se oslobađa većeg dijela težine, koja najviše opterećuje donje pršljenove ljudi koji duže sjede za radnim stolom ili volanom.

Kao prethodne četiri, i peta nagrada, od ukupno sedam, ide inovatoru iz Zapadnohercegovačkog kantona! Zoran Kutle, iz Širokog Brijega, dobio je medalju Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata (AIFF), koje priređuje izložbu ''Konkur Lepin'' od njenog postanka, 1901. godine! Ovo je najbolja potvrda dobrog rada udruženja ''Hercegovački patenti''.

Prof. dr Fikret Alić, iz Tuzle, dobio je brončanu medalju za nano-feromagnetični fluidni filter za odstranjivanje zagađujućih plinova i mikročestica iz različitih izvora, naročito iz motornih vozila.

Josip Gujić, Visoko, dobio je medalju AIFF za graničnik za knjige na policama, koji se lako i brzo pomiče lijevo-desno, čuvajući knjige u najpovoljnijem, okomitom položaju. Prilika je istaknuti da je na izložbama ''Konkur Lepin'' promovirano na desetke predmeta među kojima kuhinjski rešo, usisivač, perilica rublja, kemijska olovka, stroj za Brajevo pismo, dvotaktni motor i brojne druge, do ovovremenih posvećenih očuvanju okoliša i korištenju energije iz prirode.

Kao organizator, Udruženje francuskih inovatora i fabrikanata dobilo je status udruženja od javnog interesa još 2012. godine, nagradu Akademije moralnih i političkih znanosti itd.

Kopirati
Drag cursor here to close