Tražit će odobrenje

Pfizer tvrdi da cjepivo stvara snažan imunitet u djece od 5 do 11 godina

Tvrtke su objavile da rezultati kliničkih istraživanja druge i treće faze cjepiva u toj dobnoj skupini odgovaraju ispitivanjima na ljudima između 16 i 25 godina.
Sci-Tech / Znanost | 20. 09. 2021. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech u ponedjeljak su objavile da istraživanja pokazuju da njihovo cjepivo stvara snažan imunitet protiv covida-19 u djece od 5 do 11 godina te da planiraju što prije zatražiti odobrenje za primjenu i u toj dobnoj kategoriji u SAD-u, Europi i drugdje.

Tvrtke su objavile da rezultati kliničkih istraživanja druge i treće faze cjepiva u toj dobnoj skupini odgovaraju ispitivanjima na ljudima između 16 i 25 godina.

''Od srpnja su pedijatrijski slučajevi covida-19 u SAD-u narasli za 240 posto, što naglašava potrebu javnog zdravstva za cjepivima“, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

„Ova istraživanja daju snažan temelj zahtjevu za odobrenjem našeg cjepiva u djece stare između 5 i 11 godina, te ga planiramo što prije predati Američkog agenciji za hranu i lijekove (FDA) i drugim regulatorima'', dodao je.

Američki zdravstveni dužnosnici vjeruju kako bi regulatori mogli donijeti odluku o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u toj dobnoj kategoriji u tri tjedna od dobivanja zahtjeva, rekla su dva izvora Reutersu ranije ovaj mjesec.

Broj hospitaliziranih i umrlih od covida-19 u SAD-u značajno je narastao zbog delta varijante koronavirusa, piše Reuters.

Raste i broj pedijatrijskih slučajeva. Djeca mlađa od 12 godina nisu cijepljena, no ne postoji naznaka da je, osim što je zaraznija, delta opasnija za najmlađe.

Cjepivo američke i njemačke tvrtke, imena Comirnaty, već je odobren za djecu od 12 godina nadalje u nizu država, uključujući SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close