Znanstvenici kopaju

Otkriveni zanimljivi tragovi na mjestu za koje se vjeruje da skriva Noinu arku

Već se dugo lokalitet Durupinar u Turskoj spominje kao mjesto na kojem se "skriva" Noina arka. No, gdje su dokazi?
Sci-Tech / Znanost | 06. 11. 2023. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinama arheolozi i povjesničari pokušavaju otkriti je li biblijska priča o Noi i njegovoj arki samo mit ili se zaista radilo o povijesnoj osobi.

No, arheolozi sad vjeruju kako su se približili otkrivanju mjesta na kojem počiva ono za što vjeruju da bi mogla biti Noina arka.

Tim istraživača koji istražuje geološku formaciju na planini Ararat u Turskoj, uzeo je uzorke stjena i tla te analizom došao do rezultata koji sugeriraju da je to mjesto nastalo prije otprilike 5000 godina. To bi se poklopilo s biblijskim vremenskim okvirom Velikog potopa, javlja Zimo.

Istraživači s Tehničkog sveučilišta u Istanbulu (ITU), Sveučilišta Andrew i Sveučilišta Agrı Ibrahim CeCen (AICU) počeli su istraživati ovaj lokalitet prije otprilike godinu dana, nakon što su otkrili dokaze u geološkoj formaciji koji ukazuju na ljudsku aktivnost u razdoblju od 5500. prije Krista do 3000. prije Krista.

Pronašli su, među ostalim, znakove glinenih materijala, morskih materijala i ostatke morskih životinja.

No, iako je geološka formacija Durupinar, dugo spominjana kao potencijalno mjesto na kojem počiva arka, znanstvenici upozoravaju kako znakovi ljudske aktivnosti na tom mjestu, još uvijek ne potvrđuju uvjerljivu autentičnost biblijske priče.

Znanstvenici ističu kako je još uvijek potrebno pronaći konkretne dokaze o globalnoj ili barem regionalnoj poplavi biblijskih razmjera. Stoga će međunarodni tim znanstvenika nastaviti svoja istraživanja na ovom turskom lokalitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close