Kinezi u znanosti nadmašili Amerikance
NISTEP

Kinezi u znanosti nadmašili Amerikance

Sci-Tech / Znanost | 21. 08. 2022. u 18:06 Bljesak.info / Bug.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinezi su u znanosti nadmašili Amerikance. Do tog je zaključka došao Japanski nacionalni institut za znanost i tehnološku politiku (NISTEP) pobrojavši imena potpisana ispod 1% najcitiranijih radova, čiji su autori često dobitnici Nobelove nagrade.

Frakcijsko brojanje

Analizu komplicira to što mnogi takvi elitni članci imaju autore iz više zemalja. NISTEP je u svom izračunu koristio metodu "frakcijskog brojanja" za podjelu kredita, piše portal BUG.hr.

Ako su, primjerice, jedna francuska i tri švedske institucije pridonijele radu, Francuska je dobila 25% kredita, a Švedska 75%.

Koristeći tu mjeru, Kina je imala 27,2% najcitiranijih radova objavljenih 2018., 2019. i 2020., a SAD 24,9%. Slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s 5,5%, a Japan je bio na desetom mjestu.

Napuhavanje rezultata

Neki kritičari upozoravaju da bi ova metodologija mogla precijeniti doprinos Kine međunarodnim koautorskim radovima; pitanje je tko je - Kinezi ili njihovi međunarodni suradnici - vodio studije.

Ipak, rastuća proizvodnja visoko citiranih radova u Kini zapanjuje: prije dva desetljeća ova je zemlja bila tek 13. u metrici frakcijskog brojanja.

Još 2016. Kina je pretekla SAD i postala svjetski lider po broju objavljenih radova. Ali kritičari su zamjerili kvalitetu kineskog istraživanja, ukazujući na dugogodišnju politiku nagrađivanja autore temeljem pukog broja objavljenih radova.

Primijećeno je i kako u Kini raste broj radova u kojima se naplaćuje pojavljivanje imena u popisu autora.

Unatoč svemu, nova studija pokazuje da Kina sve snažnije ulazi u područje vrhunske znanosti.

Drugačiji pristup

Američka Nacionalna zaklada za znanost (NSF) izmjerila je pak udio visoko citiranih radova među svim radovima u nekoj zemlji.

Analiza je pokazala da su američki znanstvenici 2018. objavili dvostruko više najcitiranijih radova nego što bi se očekivalo na temelju ukupne proizvodnje radova u njihovoj zemlji.

Kina je pak objavila 20% više citiranih radova nego što bi se očekivalo.

Amerikanci zasad i dalje vode u nizu pokazatelja, kao što su izdvajanja za istraživanje i broj dodijeljenih doktorata, dok Kina prednjači u prijavama patenata.

Kopirati
Drag cursor here to close