Probudila se priroda

Island proglašava izvanredno stanje zbog prijetnje vulkanske erupcije, dok je Etna već eruptirala

Ako dođe do erupcije, stanovnici i turisti dobit će upozorenja na sve mobilne telefone u tom području.
Sci-Tech / Znanost | 11. 11. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Island je proglasio izvanredno stanje nakon niza potresa koji su izazvali strah od erupcije vulkana. Vlasti su naredile tisućama ljudi koji žive u jugozapadnom gradu Grindavík da se evakuiraju iz predostrožnosti.

Znanstvenici prate bilo kakve pokazatelje da se seizmička aktivnost približava površini, što bi mogao biti pokazatelj da se magma probija kroz zemljinu koru. Zabrinut je i Islandski meteorološki ured (IMO). Oko obližnjeg vulkana Fagradalsfjall posljednjih je tjedana zabilježeno na tisuće potresa. Izmjereno je oko 1400 potresa u četvrtak i još 800 potresa u prvih 14 sati u petak.

Koncentrirani su na islandskom poluotoku Reykjanes, koji je bio uspavan zbog vulkanske aktivnosti 800 godina, do erupcije 2021. godine. U četvrtak je zbog povećane seizmičke aktivnosti na tjedan dana zatvoreno poznato geotermalno lječilište Plava Laguna.

Također je i Etna na Siciliji eruptirala tijekom noći i izbacila vruću lavu, no nije bilo većeg izbacivanja pepela iznad talijanskog mediteranskog otoka ni izvješća o šteti.

Operacije na aerodromu Catania na otoku odvijale su se u subotu ujutro kao i obično, iako je Talijanski institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) podigao stupanj upozorenja sa žutog na narančasto.

Izdaleka su se mogle vidjeti sjajna lava i krhotine koje su izbačene u tamu, a zatim su polako tekle niz planinu. Vulkan je posebno aktivan kod jugoistočnog kratera. Etna je najveći aktivni vulkan u Europi, visok oko 3300 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close