Nema informacija o žrtvama

VIDEO: Eruptirao vulkan Merapi: Preporučena evakuacija

Još uvijek nema izvještaja o neposrednim žrtvama.
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2023. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indonezijska državna agencija za upravljanje katastrofama je objavila kako je danas eruptirao vulkan Merapi, izbacujući vruće oblake i lavu koja teče do sedam kilometara. Vulkan Merapi, smješten u regiji Yogyakarta, jedan je od najaktivnijih u Indoneziji. Agencija je upozorila stanovnike obližnje zajednice da zaustave sve aktivnosti u opasnoj zoni.

Još uvijek nema izvještaja o neposrednim žrtvama. Agencija je na Twitteru podijelila video koji prikazuje erupciju. Dužnosnici su potvrdili kako stanovnici nisu odmah evakuirani, ali im je preporučeno da započnu s evakuacijom ako lava prijeđe udaljenost od sedam kilometara, prenosi DW.

Vulkanski pepeo je prekrio najmanje osam sela u blizini vulkana. 2968 metara visoka planina Merapi se nalazi otprilike 30 kilometara sjeverno od grada Yogyakarte, stoljetnog sjedišta kraljevskih dinastija. U radijusu od 10 kilometara oko vulkana živi oko 250.000 ljudi.

Posljednja veća erupcija ovog vulkana bila je 2010. godine, kada je više od 300 ljudi poginulo, a deseci tisuća su raseljeni. Pokazao je obnovljenu aktivnost krajem 2020., a od tada je njegov status upozorenja ostao na drugoj najvišoj razini.

Indonezija ima gotovo 130 aktivnih vulkana jer se nalazi na pacifičkom "vatrenom prstenu", gdje se susreću kontinentalne ploče, izazivajući veliku vulkansku i seizmičku aktivnost.

Kopirati
Drag cursor here to close