Podizanje kvalitete studiranja

Filozofski fakultet podupire izvannastavne aktivnosti studenata

Na Filozofskome fakultetu aktivno je deset studentskih udruga i klubova, po čemu je najbrojniji na SUM-u. Studenti tijekom cijele akademske godine djeluju u udrugama, osmišljavaju, organiziraju događaje i volontiraju na njima, piše HMS.
Sci-Tech / Znanost | 24. 06. 2021. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izvannastavne aktivnosti tijekom studija uvelike doprinose kvaliteti obrazovanja i studentskomu životu. Predstavljaju iznimnu priliku za upoznavanje s različitim profesijama, pomažu razviti vještine koje mogu pomoći pri zapošljavanju nakon studija te se preko njih upoznajemo i družimo s drugim studentima“, kazala je Ana Skoko, voditeljica Udruge studenata psihologije Mentalist Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Na Filozofskome fakultetu aktivno je deset studentskih udruga i klubova, po čemu je najbrojniji na SUM-u. Studenti tijekom cijele akademske godine djeluju u udrugama, osmišljavaju, organiziraju događaje i volontiraju na njima, piše Hrvatski Medijski Servis.

Gdje ne postoje formirane udruge ili klubovi, studenti aktivno djeluju s vodstvom studija ili u suradnji sa Studentskim zborom Fakulteta.

''Najčešće su aktivnosti radionice iz njihove profesije koje organiziraju za studente, srednjoškolce i osnovnoškolce, zatim gostujuća predavanja stručnjaka, predstave, večeri poezije, studijska putovanja, humanitarne akcije i slično“, objašnjava predsjednica Studentskoga zbora Filozofskoga fakulteta SUM-a Emili Ibrulj.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivica Musić ističe kako Fakultet podupire, potiče i razvija izvannastavne aktivnosti studenata koje su sastavni dio akademskoga života i kojima se podiže kvaliteta studiranja.

Za studente je važno da uz primarne nastavne obveze budu uključeni i u izvannastavne aktivnosti koje im se nude na našem Fakultetu. Takve aktivnosti omogućuju im da prošire svoje vidike i kreativnost. I naš je Fakultet prepoznao važnost tih udruga pa studente potičemo i pomažemo im u radu“, kazao je Musić.

Naglašava kako zbog puno praktične nastave, koju ostvare i kroz ove udruge, studenti njeguju, razvijaju i promiču univerzalne humanističke vrijednosti što je i temeljno poslanje Filozofskoga fakulteta.

''Studentima su, osim njihovih primarnih nastavnih obveza, jako važne i izvannastavne aktivnosti u kojima se mogu aktivirati kako bi proširili vidike. Sve će im to pomoći nakon završetka studija kako bi bolje odgovorili na društvene potrebe“, kazao je Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Svake godine studenti Filozofskoga fakulteta, odnosno udruge i klubovi, apliciraju na natječaj za financiranje studentskih projekata koje provodi Studentski zbor, a ove je godine financirano pet studentskih projekata.

''Bez obzira na cijelu situaciju oko koronavirusa, kada su kretanje i mogućnosti bile ograničene, studentskih ideja, kreativnosti i inovativnosti i dalje nije nedostajalo“, kazala je Ibrulj.

Studenti novinarstva organizirali su Dan medijske pismenosti za učenike osnovne škole te su objavili deseto izdanje časopisa Fenix u kojem se može sudjelovati pisanjem tekstova ili prijavom na natječaj za najbolju fotografiju, pjesmu ili kratku priču. Udruga PRUMO, koju su osnovali studenti odnosa s javnošću, organizirala je predavanje na temu Društvene mreže – PRilika ili prijetnja“. Nadalje, u organizaciji Kluba studenata povijesti Filip Lastrić – ISHA Mostar održani su Dani povijesti, dok je Klub studenata hrvatskoga jezika i književnosti Franjo Milićević svake srijede organizirao večer kulture.

Studenti psihologije iz udruge Mentalist i ove su godine organizirali Tjedan psihologije. „Sudjelovali smo na raznim predavanjima naših i gostujućih profesora te na radionicama koje predvode drugi studenti. Prilika je to i za učenje koje izlazi izvan standardnih okvira. Sretna sam što imamo priliku surađivati sa sličnim profesijama tijekom takvih događaja“, kazala je Matea Dujmušić, voditeljica Udruge studenata psihologije Mentalist, nakon što su se slegli dojmovi s Tjedna psihologije.

''Vrijeme studiranja najbolje je vrijeme za ulaganje u sebe, kroz sve ove aktivnosti obogaćujemo se novim znanjima i iskustvima, a kasnije nas to može izdvojiti na tržištu rada i dati nam prednost“, govori Ibrulj.

Studenti koriste i različite prilike i mogućnosti koje im pruža Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, primjerice predavači su jezika na studentskim tečajevima koje organizira Studentski zbor SUM-a te na pripremama za upis na fakultet.

 

Kopirati
Drag cursor here to close