ARCA u Zagrebu

Bh. inovatori odlaze na natjecanje motorom na torodialni pogon

Sci-Tech / Znanost | 27. 09. 2017. u 15:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznata Međunarodna izložba inovacija ARCA jubilarnu 15. godinu zaredom u Zagrebu okuplja kreativce i inovatore iz cijelog svijeta.

U tri dana, od 19. do 21. listopada u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će predstavljeno više od dvije stotine inovacija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana, Libanona te Bosne i Hercegovine.

Suorganizatori izložbe su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora (IFIA) i Sveučilište u Zagrebu.

Novost je da će ove godine zajedno s ARCOM biti održana i deveta po redu AGRO ARCA, međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

''Poznato je da su inovacije pokretači gospodarstva i društva, i zato nastavljamo i ovu jubilarnu godinu s izazovom da na jednom mjestu predstavimo domaće i strane inovacije, povežemo sve subjekte inovacijskog lanca i nastavimo razvijati inovacijsku kulturu u našoj zemlji'', kaže Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, inače i sam inovator i poduzetnik.

Dodaje i kako će na ovogodišnjoj izložbi biti predstavljene inovacije iz gotovo svih područja ljudskog rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, preko medicine, poljoprivrede, prehrane do rekreacije i zabave.

Njih će na izložbi i sajmu predstaviti uspješne inovacijske tvrtke, samostalni inovatori, udruženja inovatora, znanstvene institucije, velik broj domaćih fakulteta i mladi inovatori, studenti i učenici osnovnih i srednjih škola.

Među izlagačima su i članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine. Prof.dr.sc. Fikret Alić iz Tuzle u Zagrebu će predstaviti inovaciju „Mikrovalno-infracrveni konvertor topline“, Momčilo Babić iz Bugojnog „Turbinu za vjetar male brzine, a Mirjana Ćuk iz Trebinja zanimljivu inovaciju za žene, „Kremu za depilaciju jednostavne proizvodnje i primjene“.

Ajdin i Izet Dilaver iz Zenice predstavit će pak „Palete sa tolerancijama“, Živko Gelić iz Kotor Varoša „Piramidalne vrtove“, Josip Gujić iz Kakanja „Brzopomični graničnik za knjige“, magistar Hakim Haračić iz Kaknja “Motor na torodialni pogon“.

S „Univerzalnom spiralnom oprugom“ na ovogodišnjoj ARCI predstavit će se Zoran Kutle iz Širokog Brijega, a Miljenko Naletić iz Širokog Brijega s „Pontonskom lančanom turbinom“.

Bosansko-hercegovački inovatori već godinama nastupaju na ovoj Međunarodnoj izložbi inovacija u Zagrebu gdje i osvajaju mahom zlatne, srebrne i brončane medalje za svoje inovacije.

Kopirati
Drag cursor here to close