Političko pitanje

Šef Huaweija poručio američkim političarima: Zabrinuti ste jer smo prejaki!

Američki političari ne žele Huawei u SAD-u zbog njihove bliskosti s kineskom vladom, a iz te kompanije kažu kako je to samo opravdanje jer je Huawei postao prejak
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 02. 2018. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike ambicije Huaweija dobro su poznate – ova kompanija tijekom sljedećih godina želi razbiti duopol Samsunga i Applea koji dominiraju tržištem pametnih telefona i postati najveća globalna kompanija pametnih telefona.

Da zaista misli ozbiljno, Huawei je prošle godine pokazao tako što je tijekom ljeta nakratko zauzeo drugo mjesto na tržištu smartphonea prestigavši Apple, ali i s odličnim telefonima koje su predstavili poput serija P 10 i Mate 10.

Ova je kompanija popularna na azijskom i europskom tržištu te su htjeli krenuti i s osvajanjem američkog tržišta, no to neće biti tako lako jer je politika uzela stvari u svoje ruke, pa su američki mobilni operateri odustali od prodaje njihovih modela, iako je to ranije bilo planirano.

Također, nedavno su šefovi CIA-e, FBI-a i NSA-a u razgovoru s članovima Senata komentirali kako nikome u SAD-u ne bi savjetovali korištenje Huaweijevih i ZTE-ovih telefona, javlja Zimo.co.

Upozorili su potencijalne rizike do kojih bi moglo doći ako bi kompanije koje su bliske s kineskom vlasti "stekle pozicije moći" u američkim telekomunikacijskim mrežama poput malicioznog modificiranja mreže, krađe informacije, špijunaže i slično.

Uglavnom, politika je poslala jasnu poruku – ne želimo kineske kompanije u SAD-u.

O Huaweijevim ambicijama na globalnom tržištu, umjetnoj inteligenciji i situaciji u SAD-u, novinari BBC-a na Mobile World Congressu razgovarali su s izvršnim direktorom ove kompanije Richardom Yuom.

Yu je ponovio kako zaista imaju šansu biti kompanija broj jedan na globalnom tržištu pametnih telefona, a na pitanje o SAD-u i o tome kako im političari ne vjeruju, rekao je kako je to samo opravdanje te se služe politikom kako bi ih isključili s tržišta.

Previše smo konkurentni. Prejaki smo, rekao je Yu i dodao kako imaju vodeću tehnologiju i inovacije, što zabrinjava Amerikance.

U razgovoru su se dotakli i umjetne inteligencije i autonomnog automobila koji pokreće Huaweijev smartphone – Yu je rekao kako ćemo u budućnosti ovakve mobilne uređaje, umjesto pametnih telefona, zvati inteligentnim telefonima te vjeruje kako će Huawei biti supersila kada je u pitanju umjetna inteligencija.

Što se budućnosti tiče, na kraju razgovora Yu je još jednom rekao kako vjeruje da će za pet godina biti vodeća kompanija na globalnom tržištu pametnih telefona te vjeruje kako će tada biti prisutni i na američkom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close