Mora se razlikovati

Sadržaj koji je stvoren uz pomoć umjetne inteligencije morat će biti jasno označen

Dostupnost mnogih alata generativne umjetne inteligencije ima velik potencijal za stvaranje dezinformacija, pa bi kompanije njihov sadržaj trebale jasno označavati, smatraju u EK.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 06. 2023. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, Věra Jourová, sastala se s predstavnicima kompanija koje su potpisnice Kodeksa o suzbijanju dezinformacija.

Na tom je sastanku bilo riječi o dosadašnjim i budućim aktivnostima, koje velike platforme moraju provoditi kako bi se poboljšalo stanje vezano za dezinformacije na internetu, prenosi Bug.

Među temama su se tako našle proruske dezinformacije koje se šire vezano za rat u Ukrajini, pa je istaknuto kako je potrebno još više ulagati u moderiranje sadržaja i provjeru informacija.

Prije svega, tu se misli na manje zemlje središnje i istočne Europe, koje su pod intenzivnim "napadima" ruskih izvora informacija.

Označavanje AI sadržaja

No, riječi je bilo i o temi koja se tiče šireg kruga ljudi, umjetne inteligencije. Alati poput ChatGPT-a, Barda i sličnih morat će također biti stavljeni pod dodatni nadzor, smatra Jourová, jer "pravo na slobodu govora pripada ljudima, a ne strojevima".

Sustavi generativne umjetne inteligencije stoga ne bi se smjeli koristiti za maliciozne napade, stvaranje dezinformacija i slično, pa bi Europska unija mogla početi zahtijevati da se sav njihov stvoreni sadržaj kao takav jasno obilježava.

Ti alati imaju velik potencijal za stvaranje dezinformacija, koje mogu koristiti i zlonamjerni pojedinci i organizirane te državno sponzorirane organizacije. Potpredsjednica EK stoga smatra da su njihovi tvorci dužni postaviti i nužne mjere sigurnosti, kako se chatbotovi i slični alati ne bi koristili za navedene svrhe.

Velike platforme

Naglasila je da bi velike platforme, koje su potpisnice Kodeksa i potpadaju pod odredbe Akta o digitalnim uslugama, već u srpnju morale izvijestiti Komisiju o poduzetim mjerama protiv stvaranja i širenja dezinformacija.

Posebno je među njima istaknula Google, Metu i Microsoft, a Twitteru, koji se iz Kodeksa povukao prošloga tjedna, je najavila i dodatni nadzor: "Napuštanjem Kodeksa, Twitter je privukao mnogo pozornosti, pa će njegove aktivnosti i usklađenost sa zakonima EU biti hitno i strogo ispitani".

Kopirati
Drag cursor here to close