Satelitski snimci pokazuju

Rusija koristila dupine u ratovima u Siriji

Forbes navodi da svjetska javnost možda nikada neće saznati što je točno ruska mornarica radila s dupinima u Siriji.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 07. 2020. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska mornarica koristi morske sisare u svojim pomorskim operacijama, što do sada nije bilo nepoznato, ali ovih dana su se pojavili dokazi da ih je koristila i u ratom zahvaćenoj Siriji.

Projekti ruskih pomorskih snaga, koji su uključivali sisare, privukli su svjetsku pažnju kada se ruski beluga kit pojavio u travnju 2019. godine u Norveškoj.

Kit Hvaldimir

Vjeruje se da je kit, nazvan Hvaldimir, pobjegao iz ruskog trenažnog centra, piše magazin Forbes, i dodaje da postoji još jedno sudjelovanje morskih sisara u vojnim akcijama, za koje, vjerojatno, većina nije čula. Možda zato što se radi o ratnoj zoni.

Sada su se pojavili dokazi da je ruska mornarica slala obučene dupine u Siriju, i to krajem 2018. godine, u vojnu bazu u Tartusu.

Novinar Forbesa kaže da je prolazio pored ograđenog prostora sa sisarima, kada je vidio satelitske snimke Tartusa. To je luka u kojoj Rusija drži svoje podmornice, namijenjene ratu u Siriji. Pošto je vidio slične ruske baze u Crnom moru i na Arktiku, odmah mu je bilo jasno o čemu se radi, pieš N1.

On je rekao da se satelitski snimci ovog mjesta mogu vidjeti na Google Earth, na koordinatama 34°54'35.16"N, 35°51'46.46"E, tako da svako može da provjeri sam.

Najvjerojatnije je da se delfini koriste protiv neprijateljskih ronilaca, čiji zadatak je da sabotiraju brodove u luci. Morski sisari mogu, također, da budu korišteni da donesu izgubljene objekte s morskog dna ili za obavještajne misije, piše Forbes.

44°34'53.12"N, 33°24'8.36"E

Dupini primijećeni u Siriji najvjerojatnije potiču iz baze, nedaleko od Sevastopolja na Krimu, u Crnom moru. Ta baza se nalazi, kako navodi novinar Forbesa, na koordinatama 44°34'53.12"N, 33°24'8.36"E. Mada, kako dodaje, postoji mogućnost da se ne radi o dupinima, nego o fokama, iako smatra da je vjerojatnije da su u pitanju delfini. Ispostavilo se da su bazeni u kojima se nalaze morski sisari manji nego što je uobičajeno, ali, to možda, kako zaključuje Forbes, više govori o njihovoj privremenoj svrsi.

  / FORBES

Drugi aktivan program ruske mornarice u kojem koristi sisare je na Arktiku. Tamo su trenirani beluga kitovi i foke. Kit Hvaldimir se pojavio u Norveškoj, otprilike u isto vrijeme kada je ruska mornarica premjestila neke bazene za kitove u podmorničku bazu Olenja Guba (69°13'12.41"N, 33°23'4.72"E). Tu su, kako navodi Forbes, stacionirane ruske špijunske podmornice, uključujući i Lošarik, nuklearnu podmornicu koja je prošle godine u srpnju doživjela nesreću u kojoj je poginulo 14 ljudi.

Beluga kitovi su veći i sporiji od delfina, ali se, kako je ispalo, bolje prilagođavaju arktičkim uvjetima.

Forbes navodi da svjetska javnost možda nikada neće saznati što je točno ruska mornarica radila s dupinima u Siriji. Oni su tamo bili svega nekoliko mjeseci, od rujna do prosinca 2018, tako da je to mogao biti samo neki test. Ili se nije završilo dobro.

Ali, nema znakova da su usporeni programi korištenja morskih sisara u vojne svrhe. A incident sa Hvaldimirom u Norveškoj desio se poslije akcije u Siriji, što signalizira da što god se desilo u Siriji nije utjecalo na rusku mornaricu da ne koristi morske sisare u svojim pomorskim operacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close