Apple mijenja stvari

Na iPhone stižu velike promjene - imat će rupicu u ekranu!?

U rujnu sljedeće godine Apple će predstaviti novu generaciju iPhonea koja bi trebala donijeti različite novitete za najprodavaniji telefon na svijetu.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 11. 2023. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se Apple priprema za najvažnije razdoblje u godinu, odnosno razdoblje u kojem je zbog Black Fridaya i božićnog šopinga najveća potražnja za potrošačkom elektronikom pa tako i za njihovim proizvodima, mrežom se šire glasine oko budućih modela iPhonea koje će kompanija predstaviti 2024. i 2025. godine.

Posljednja takva glasina odnosi se na ekrane na novim modelima telefona za koje Apple, navodno, priprema velike promjene.

Rupica u ekranu?

Prema informacijama koje su se ovaj tjedan pojavile na mreži, na iPhoneu 16 kojeg očekujemo u rujnu sljedeće godine, Apple bi Dynamic Island mogao zamijeniti s - rupicom u ekranu.

Kompanija već testira takve prototipove ekrana za sljedeću generaciju, no prema izvorima upoznatim sa situacijom u Appleu, čini se kako još niti u toj kompaniji nisu sigurni hoće li iPhone s ekranom na kojem je kamera smještena u rupici, predstaviti sljedeće godine ili tek 2025., s modelom iPhone 17.

Opciju Dynamic Island Apple je predstavio prošle godine na modelima iPhone 14 Pro i Pro Max, a ove godine dostupna je na svim modelima iz serije iPhone 15, a kako je riječ o prilično popularnoj opciji, čini se ipak prerano da je Apple otpiše već sljedeće godine.

Dynamic Island

Da bi svi modeli iPhonea sljedeće godine ipak mogli imati opciju Dynamic Islanda, odnosno da će kamera i senzori i na modelima iz serije iPhone 16 ipak biti smješteni u hardverski urez u obliku izdužene pilule smatra izvršni direktor Display Supply Chain Consultantsa Ross Young. Prema njemu, sljedeće godine zaista možemo očekivati jednu veliku promjenu vezanu uz ekrane iPhonea, no ta promjena trebala bi se odnositi na njihovu veličinu.

Dijagonala ekrana iPhonea 16 Pro tako bi iznosila 6,3 inča, umjesto aktualnih 6,1 inča, dok bi se ekran modela Pro Max sa 6,7 na 6,9 inča.

Što se običnih modela tiče, oni bi trebali zadržati aktualne veličine u sljedećoj generaciji, no zato bi sva 4 modela koja Apple namjerava predstaviti 2025. godine trebala imati povećane dijagonale ekrana, a tada bi svi modeli trebali imati frekvenciju osvježavanja od 120Hz.

Jedna od mogućnosti o kojoj bi u Appleu mogli razmišljati jest da na ekranima na njihovim telefonima zaista zamjene urez u obliku pilule s rupicom u zaslonu, no da zadrže opciju Dynamic Islanda te da se taj dio ekrana s informacijama o pozivima, navigaciji, pjesmama i slično i dalje prikazuje kao i prije, ali bi se širio iz rupice u zaslonu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close