Prava na streaming

Microsoft korak do najvećeg preuzimanja u povijesti industrije igara

Još početkom 2022. godine Microsoft je najavio najveće preuzimanje u industriji igara u povijesti, ali je akviziciju blokirao britanski regulator za tržišno natjecanje (CMA)
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 08. 2023. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Activision Blizzard, proizvođač kompjutorske igre Call of Duty, prodat će svoja prava na streaming kako bi je mogao preuzeti tehnološki div Microsoft, i to za 69 milijardi dolara, što bi bila dosad najveća akvizicija u industriji igara.

Još početkom 2022. godine Microsoft je najavio najveće preuzimanje u industriji igara u povijesti, ali je akviziciju blokirao britanski regulator za tržišno natjecanje (CMA) zbog zabrinutosti da bi američki softverski div mogao steći preveliku kontrolu nad rastućim tržištem igara u oblaku.

Microsoft neće moći objavljivati Activisionove igre

Nakon višemjesečnog razmatranja CMA je priopćio u utorak da je ostao pri prvotnoj odluci da stavi veto na dogovor, prisilivši Microsoft da iznese nove uvjete.

Prema restrukturiranom ugovoru, Microsoft neće moći objavljivati igre Activisiona, poput Overwatcha i Diabla, isključivo na vlastitoj usluzi dijeljenja u oblaku - Xbox Cloud Gaminga - ili isključivo kontrolirati uvjete licenciranja za konkurentske usluge, prenosi Hina.

Umjesto toga, francuski rival Ubisoft Entertainment će moći kupiti prava na usluge dijeljenja u oblaku za Activisionove postojeće igre za računala i konzole te sve nove igre koje Activision objavi u sljedećih 15 godina.

To će vrijediti globalno, ali ne i u Europi, gdje je Bruxelles već prihvatio izvorni dogovor. U Europi će Ubisoft dobiti neekskluzivnu licencu za Activisionova prava kako bi mogao ponuditi te igre i u toj regiji.

Sve istražuju regulatorna tijela EU

Microsoft bi trebao licencirati prava na Activisionove igre od Ubisofta za svoju Xbox platformu u oblaku izvan europskog gospodarskog prostora, priopćili su iz CMA.

Regulatori EU ispituju bi li Microsoftov prijedlog da dobije dozvolu u Ujedinjenom Kraljevstvu mogao utjecati na njegove ustupke Europskoj komisiji, rekao je glasnogovornik. Microsoft je u utorak priopćio da vjeruje da je njegov novi prijedlog "bitno drugačiji" i da očekuje da će ga CMA pregledati do 18. listopada.

CMA je objavio da će novi sporazum ispitati prema svom uobičajenom sustavu u postupku prve faze koja završava 18. listopada. Ako i dalje postoji bojazan o utjecaju na konkurenciju, CMA bi mogao otvoriti mnogo dulju, drugu fazu ispitivanja.

Dvije američke tvrtke već su ranije produljile rok za sporazum - pomaknuvši ga za tri mjeseca, do 18. listopada - jer je regulatorni proces trajao dulje od očekivanog.

Izvršna direktorica CMA Sarah Cardell priopćila je da će britanski regulator sada pozorno razmotriti novi ugovor, tražeći i mišljenja trećih strana.

Sporan sporazum

"Naš cilj se nije promijenio - svaka buduća odluka o ovom novom ugovoru osigurat će da rastuće tržište igara u oblaku nastavi imati koristi od otvorene i učinkovite konkurencije koja pokreće inovacije i izbor", poručio je.

CMA će tvrditi da velika koncesija Microsofta pokazuje uspjeh njegova čvrstog pristupa tehnološkim sporazumima otkako je postao samostalni regulator u Velikoj Britaniji nakon izlaska te zemlje iz Europske unije.

Odvjetnici za tržišno natjecanje tvrdili su, međutim, da su razmimoilaženja s Bruxellesom i pomicanje sporazuma unijeli veliku nesigurnost među regulatore.

Savezna komisija za trgovinu SAD-a također se usprotivila sporazumu, ali nije uspjela u pokušajima da ga blokira. Europska unija je, međutim, odustala od toga nakon što je prihvatila Microsoftove obveze da licencira Activisionove igre za druge platforme.

CMA je prvi put u travnju priopćio da će blokirati sporazum i da se priprema ići na sud kako bi branio svoj slučaj.

Microsoftov ustupak Ubisoftu

No, poduzeo je rijedak korak ponovnog otvaranja istrage u srpnju nakon što je Microsoft priopćio da obaveze koje je prihvatila Europska unija i novi sporazum sa Sonyjem predstavljaju materijalnu promjenu.

CMA je u utorak objavio da ih, nakon što je pregledao te izmjene, još uvijek ne prihvaća i da će blokirati izvorni ugovor, prisiljavajući američkog diva da se vrati s novim uvjetima.

Microsoft je, pak, priopćio da će Ubisoft moći steći prava jednokratnim plaćanjem i tržišnim mehanizmom veleprodajnih cijena, uključujući opciju koja podržava određivanje cijena temeljem korištenja.

Kopirati
Drag cursor here to close