Imal i brige?

Kako će se rusko-ukrajinska kriza odraziti na globalnu nestašicu čipova?

Čini se kako kratkoročno ne bi trebalo biti veliki problema, no pitanje kako će se ta kriza dugoročno odraziti na tržište čipova.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 02. 2022. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim s pandemijom koronavirusa, svijet se tijekom prošlih godinu dana suočio i s drugim krizama, poput poremećaja opskrbnih lanaca i nestašice čipova.

S obzirom na to da sada svjedočimo novoj krizi za koju je teško, odnosno nemoguće predvidjeti koliko će trajati i kakav će biti njen ishod, postavlja se pitanje hoće li ruska invazija na Ukrajinu nanijeti novi udarac na globalnom tržištu čipova.

Na to pitanje odgovor su pokušali dati novinari Reutersa koji su kontaktirali brojne proizvođače čipova i stručnjake na ovom tržištu te se čini kako nova kriza kratkoročno ne bi trebala značajno utjecati na opskrbu čipovima. Dugoročno, zabrinutost postoji.

Veliki proizvođači čipova na vrijeme su se opskrbili dovoljnom količinom komponenti, ali su i proširili svoje nabavne lance kako bi se osigurali u slučaju rusko-ukrajinske krize koja se kuhala mjesecima.

Ono što je važno naglasiti je da Ukrajina SAD-u isporučuje čak više od 90 posto neona, kemijskog elementa kritičnog za lasere koji se koriste za proizvodnju čipova. Prema JPMorganu, konflikt punih razmjera, koji bi utjecao na izvoz ovih elemenata, mogao bi ostaviti traga na velikim igračima kao što je Intel, koji 50 posto neonadobiva upravo iz Istočne Europe, javlja Zimo.

Također, 35 posto američkog paladija koji se, među inim, koristi u senzorima i memoriji, dolazi iz Rusije. Prema jednom Reutersovom izvoru dobro upućenom u situaciju, a koji je htio ostati anoniman, proizvođači čipova neće osjetiti direktan utjecaj ove krize, no zato će ga osjetiti kompanije koje im isporučuju komponente (uključujući i neon i paladij) iz Rusije i Ukrajine, što bi na kraju moglo utjecati na povećanje cijena čipova.

Kao pozitivnu stranu, isti izvor navodi kako su kompanije danas ipak bolje pripremljene na tržišne disrupcije, što bi trebalo ublažiti utjecaj ove krize. Bijela kuća, pripremajući se za najgori scenarij kojem sada svjedočimo, još je ranije upozorile proizvođače čipova da pronađu alternativne dobavljače ključnih materijala, kako ne bi ovisili o Rusiji. Također, još su ranije počeli s diverzifikacijom u nabavci komponenti zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

U razgovoru s novinarima Reutersa, iz Intela, južnokorejskog proizvođača memorije SK Hynixa te još nekoliko proizvođača čipova i komponenti poručili su da trenutačno nema razloga za brigu. Ipak, iz japanskog Ibidena, poručili su da, iako trenutačno imaju dovoljno materijala, uključujući i neona i drugih komponenti koje dobivaju iz Rusije, situacija se sa sankcijama može promijeniti. Malo smo zabrinuti, kažu iz te tvrtke koja će se, u slučaju problema, morati okrenuti drugim izvorima nabave materijala.

Kopirati
Drag cursor here to close