Sigurnosti radi

FBI savjetuje sportašima na ZOI: Mobitele ostavite kod kuće!

Olimpijcima i posjetiteljima Olimpijade u Pekingu prijete brojne opasnosti te u FBI-u smatraju kako je najbolje da natjecatelji svoje telefone ostave kod kuće i ponesu zamjenske uređaje.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 02. 2022. u 14:01 Nikolija Bjelica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još je malo vremena ostalo do otvaranja Zimskih olimpijskih igara koje će se održati u Pekingu, a koje će, kao i većina sportskih događaja protekle dvije godine, biti djelomično u sjeni pandemije.

No zaraza novim koronavirusom, konstantna testiranja i strogo provođenje mjera nije jedino što bi trebalo brinuti sportaše, već bi oni veliku pažnju trebali posvetiti i - kibernetičkoj sigurnosti.

Kako upozoravaju iz FBI-a, Olimpijada je veliki mamac za brojne hakere i kibernetičke kriminalce koji će pokušati iskoristiti ovaj događaj kako za napade i krađe podataka. Posjetitelje, natjecatelje, ali i organizatore tako očekuju brojne opasnosti - od klasičnih DDoS napada pa do ransomwarea, malwarea, socijalnog inženjeringa, krađa podataka, phishinga, širenja lažnih informacija, prijetnji itd.

Iz FBI-a zato su svim olimpijcima poručili da svoje pametne telefone - ostave kući. Naravno, to ne znači da trebaju biti offline tijekom boravka u Pekingu, već da ponesu neki zamjenski telefon koji nakon Olimpijade više neće koristiti.

Također, treba biti jako oprezan oko preuzimanja aplikacija na svoje mobilne uređaje, pogotovo aplikacija nepoznatih i neprovjerenih developera jer bi se putem njih mogli krasti podaci, instalirati softver za praćenje, malware itd.

Pored spomenutog, hakeri bi mogli pokušati blokirati ili otežati prijenose uživo, kao i javnu i privatnu digitalnu infrastrukturu koja se koristi kao podrška Olimpijadi.

O opasnostima i izazovima koji prijete najbolje govore podaci s prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju tijekom kojih je zabilježeno više od 450 milijuna incidenata vezanih uz kibernetičku sigurnost, prenijeli su službene podatke na ZDnetu.

Kopirati
Drag cursor here to close