Kibernetički napad

FBI istražuje ruski napad na informacijske sustave u Crnoj Gori

"Pomoć FBI-ja je još jedna potvrdna izvrsne suradnje SAD-a i Crne Gore i to je dokaz da možemo računati na podršku Amerikanaca u svakoj situaciji".
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 09. 2022. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim stručnjaka američkog FBI-ja za kibernetiku istražit će koordinirani kibernetički napad na državne institucije Crne Gore, objavilo je crnogorsko ministarstvo unutarnjih poslova.

FBI će istražiti slučaj jer su nedostupne glavne vladine internetske stranice, uključujući stranicu ministarstva obrane, financija i unutarnjih poslova. Dužnosnici su rekli da se stranice nalaze izvan mreže iz sigurnosnih razloga.

"Pomoć FBI-ja je još jedna potvrdna izvrsne suradnje SAD-a i Crne Gore i to je dokaz da možemo računati na podršku Amerikanaca u svakoj situaciji", priopćilo je crnogorsko ministarstvo.

"Iza napada stoji nekoliko ruskih službi"

Agencija za nacionalnu sigurnost Crne Gore je prošli tjedan objavila da iza kibernetičkog napada na crnogorske institucije stoji nekoliko ruskih službi, prenijeli su crnogorski mediji, uz ocjenu da možda dolazi do vrhunca hibridnog rata. Crnogorska obavještajna agencija navodi i da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla biti sva "ključna infrastruktura", poput elektroenergetskog sustava ili vodoopskrbe.

Naveli su i da riječ o napadu kakav nije izveden nigdje drugdje te da je metodologija napada karakteristična za ruske službe. Crnogorska vlada nešto ranije je objavila da je Crna Gora od 25. kolovoza navečer izložena novoj seriji organiziranih kibernetičkih napada na vladinu informatičku infrastrukturu.

"Iako su trenutno iz sigurnosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost građana i gospodarskih subjekata i njihovih podataka nije ni na koji način ugrožena. Crna Gora je o detaljima napada, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016., informirala međunarodne saveznike", priopćeno je iz crnogorske vlade. Dužnosnici su rekli da nije tražena otkupnina.

Ruske službe napale su 2015. i 2016. informacijski sustav crnogorske vlade, uoči prijema Crne Gore u NATO.

"Uloženo je puno novca u napad na sustav Crne Gore"

Ravnatelj crnogorske Uprave za informacijsku sigurnost Dušan Polović rekao je da je malwareom zaraženo 150 računala u desetak državnih institucija te da podaci ministarstva uprave nisu trajno oštećeni. Polović je rekao da je to utjecalo na naplatu poreza na malo.

"U napad na naš sustav uložen je ogroman novac", rekao je ministar javne uprave Maras Dukaj. Dodao je da njegovo ministarstvo ne može utvrditi izvor napada, ali da postoje snažne indikacije da dolazi iz Rusije.

Kibernetičko zapovjedništvo američke vojske nedavno je radilo s Crnogorcima, pomažući u jačanju njihove kibernetičke obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close