Gase četverogodišnji projekt

Facebook odustaje od izrade dronova za pristup Internetu

Solarni dronovi Aquila koji su trebali izoliranim dijelovima svijeta donijeti vezu na Internet ispali su iz Facebookovih daljnjih planova.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 06. 2018. u 22:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon četiri godine rada, razvoja, testiranja, i najbitnije, investiranja u projekt dronova koji bi trebali nositi odašiljače za pristup Internetu u zabačenim dijelovima svijeta, u Facebooku su odlučili odustati od vlastite izrade navedenih letjelica.

Tijekom posljednje dvije godine solarni dron Aquila, s rasponom krila od 43 metra masom od 408 kilograma, odradio je nekoliko uspješnih letova, prošle se godine pisalo i o povećanim naporima u ovom smjeru, no sada se doznaje kako od daljnjeg razvoja ipak neće biti ništa.

U Facebooku su nakon svega zaključili da je projekt izvediv, da dronovi poput ovoga mogu na solarni pogon u letu ostati mjesecima i zaista služiti u svrhe povezivanja udaljenih krajeva na Internet, te da tehnologija milimetarskih valova može poslužiti za komunikaciju tih letjelica s tlom, piše Bug.hr.

No, kako su u međuvremenu i ostali proizvođači počeli s razvojem sličnih letjelica, u Facebooku zaključuju da će druge, specijalizirane kompanije, u tome biti efikasnije.

Stoga je pala odluka da se zatvara pogon za proizvodnju dronova u engleskom Bridgewateru, otpušta se 16 ljudi, te da će na daljnjim koracima u povezivanju slabije razvijenih krajeva svijeta kompanija ubuduće surađivati s partnerima poput Airbusa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close