Drugi pokušaj

EU će još jednom pokušati standardizirati punjače mobitela

Ukoliko nova studija preporuči uvođenje ''zakona o punjačima'', proizvođači bi mogli biti primorani na EU tržištu uvesti jedinstveni standard, odnosno barem onakav da njihove punjače mogu koristiti svi uređaji.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 08. 2018. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O neredu s punjačima mobitela ne treba puno mudrovati. Svi znamo koliki problem uzrokuje nedostatak jedinstvenog standarda, što je mnogima noćna mora unutar vlastitog doma, a prema podacima Europske Komisije, u EU godišnje uzrokuje 51.000 tonu elektroničkog otpada. Ovaj podatak je time intrigantniji što datira iz 2009. godine. Sada, skoro 10 godina kasnije, prilično je izvjesno da je ova vrsta otpada višestruko narasla.

Europska Komisija je u zadnjih desetak godina pokušavala uvesti reda u ovaj dio naših života, no ne baš tako uspješno kao na nekim dugim područjima (primjer roaminga).

E sad, Komisija se još jednom odlučila pozabaviti ovom problematikom, tako što je naručila studiju koja bi trebala pokazati isplativost ''ostalih opcija'', pod kojima podrazumijeva pretvaranje preporuka u zakon. Naime, vidjeli smo kako je početkom desetljeća neuspješno prošao pokušaj nametanja micro USB standarda, piše Mob.hr.

Prvi koji je zaobišao ovu preporuku je Apple sa svojim Lightning standardom prkoseći svima, a posebice EU Komisiji, kojoj je obećao prelazak na micro USB zajedno s još 14 kompanija, među kojima su bili i Samsung i Huawei.

S druge strane, u međuvremenu je napušten i micro USB standard jer ga je jednostavno – vrijeme pregazilo, a prelazak na reverzibilni USB-C protječe uspješno.

Ukoliko nova studija preporuči uvođenje ''zakona o punjačima'', proizvođači bi mogli biti primorani na EU tržištu uvesti jedinstveni standard, odnosno barem onakav da njihove punjače mogu koristiti svi uređaji. Kako će ovo proći, teško je reći, posebice kad u obzir uzmemo činjenicu da je razvoj tehnologije daleko brži od pravnika EU institucija.

Većina proizvođača s ovim sada i ne bi trebala imati poteškoća, jer praktički svi koriste USB-C, koji bi vjerojatno trebao postati taj propisani standard, no vidjet ćemo kako će se u novim uvjetima snaći Apple, koji i dalje inzistira na vlastitom Lightning standardu.

Kopirati
Drag cursor here to close