Maruška Vizek

Digitalizacija postaje imperativ i glavni pokretač ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine

Uoči najave nove velike investicije Telemach BH u digitalizaciju Bosne i Hercegovine donosimo razgovar sa sudionicom ove konferencije Maruškom Vizek, pomoćnicom ravnateljice Ekonomskog instituta iz Zagreba.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 09. 2022. u 09:42 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni preduvjet za digitalizaciju Bosne i Hercegovine je internet infrastruktura u koju je nužno neprestano ulagati. To je prepoznao Telemach BH koji je u posljednjih 12 godina u nju uložio 200 milijuna eura, dok u narednih pet godina planira investirati dodatnih 75 milijuna eura, a što će to donijeti kompanijama i pojedincima unutar Bosne i Hercegovine pojasnila je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Nedavno ste sudjelovali na konferenciji “Giga gradovi – pokretači digitalizacije i razvoja Bosne i Hercegovine”, u organizaciji Telemacha BH. Na konferenciji se govorilo o utjecaju digitalizacije na cjelokupni razvoj zemlje. Koliko BIH zapravo može profitirati od ulaganja u digitalizaciju?

Prije svega, trebamo biti svjesni da bez omogućavanja brzog širokopojasnog interneta kompanijama i stanovništvu, nijedna zemlja više neće moći napredovati. Zato je važno da svaka zemlja pa tako i Bosna i Hercegovina, ulaže u digitalnu infrastrukturu koja postaje glavni pokretač ekonomskog i društvenog razvoja.

Činjenica je da 10-postotno povećanje opće razine digitalizacije povećava BDP za 0,63 posto u BIH, što dugoročno nije zanemarivo. Kad govorimo o kratkoročnim efektima, ulaganje npr. 100 milijuna eura u digitalnu infrastrukturu stvara 51 milijun eura nove dodane vrijednosti te više od 3.300 radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. A tu je i 27 milijuna eura koji se slijevaju u državnu blagajnu. Drugim riječima, svaki euro privatne investicije u razvoj infrastrukture državi generira 25 centi poreznih prihoda koji se onda mogu koristiti za daljnji razvoj infrastrukture, naročito u nenaseljenim dijelovima zemlje.

I dalje je prisutan stav da je digitalizacija rezervirana isključivo na tehnološke kompanije te za moderna društva. Mogu li koristi od digitalizacije ipak imati i tradicionalne kompanije?

Svaka kompanija trebat će proći kroz vlastitu digitalnu transformaciju ako želi opstati i prosperirati u novom digitalnom društvu. To podrazumijeva i tradicionalne kompanije koje će svoje poslovanje morati uskladiti s novim standardima i novim načinima komuniciranja s klijentima, s novim načinima upravljanja zalihama ili pak financijama. Digitalna transformacija privrede neizbježna je - bilo da je riječ o tehnološkim ili tradicionalnim kompanijama. Nema dijela društva ili dijela privrede koji će ostati nepromijenjen pa i tradicionalne kompanije na digitalizaciju trebaju gledati kao na priliku za unaprjeđenje poslovanja i povećanje nivoa konkurentnosti.


Postoji li ipak razlika u efektima digitalizacije kad je riječ o različitim djelatnostima i njihovoj geografskom položaju?

Osim u povećanju općeg nivoa digitalizacije, pozitivni efekti vidljivi su i kroz veće brzine širokopojasnog interneta te dostupnost flat interneta. Sve to utiče na povećanje produktivnosti kompanija i rast zaposlenosti – u industrijskom i uslužnom sektoru, pri čemu su efekti na industrijski sektor nešto veći u odnosu na uslužni sektor. Treba naglasiti i da su efekti razvoja digitalne infrastrukture veći za kompanije u manje razvijenim, ruralnim dijelovima zemlje u odnosu na urbani, razvijeniji dio zemlje. To znači da ista digitalna infrastruktura može poslužiti kao izvrsna platforma za smanjivanje ekonomskih regionalnih nejednakosti u BIH, ali i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, budući da je poznato kako mladi ljudi iz najsiromašnijih dijelova zemlje najviše iseljavaju upravo zato što su u takvim sredinama zakinuti za prilike za zapošljavanje te suvremene životne i radne uvjete.


Digitalizacija podrazumijeva značajna ulaganja u infrastrukturu – jesu li ona opravdana i što nam donose u budućnosti?

Pandemija nam je jasno pokazala značaj i nužnost digitalne infrastrukture. Radili smo iz svojih domova – roditelji na svojoj internetskoj vezi, djeca na svojoj, a oni koji tokom pandemije nisu imali kvalitetan internet nisu mogli normalno funkcionirati.
Nema sumnje da se ulaganje u razvoj digitalne infrastrukture itekako isplati, štoviše, ona postaje bitna buduća komparativna prednost te preduvjet ekonomskog i društvenog razvoja svake zemlje pa tako i Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close