"PC za sve"

Bečko udruženje poklanja računala za nastavu od kuće

Vlada i grad su u ovu svrhu dodijelili čak 10.000 uređaja, ali to nije bilo dovoljno da bi svako dijete u Beču imalo računar za nastavu.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 02. 2021. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da je pandemija koronavirusa nastavu uglavnom preselila u virtualni svijet, u školski pribor se u posljednje vrijeme ubrajaju i računala, a ponajviše laptopi. Stoga, je jedno bečko udruženje odlučilo da popravlja stara računala i poklanja ih obiteljima slabijeg financijskog stanja.

Vlada i grad su u ovu svrhu dodijelili čak 10.000 uređaja, ali to nije bilo dovoljno da bi svako dijete u Beču imalo računar za nastavu. U trećem bečkom okrugu, Peter Bernschereri njegov tim iz udruženja "PC za sve" (PC füralle) rade na rješenju ovog problema. Naime, oni skupljaju donirana, stara i pokvarena računala, laptope, printere i monitore, pravnih i fizičkih lica, nakon čega ih popravljaju za bečke učenike.

Udruženje je počelo sa radom još 2018. godine, nakon što je pedesetpetogodišnji Bernscherernapustio posao zbog srčanog udara. U početku je računala poklanjao uglavnom doseljenicima i osobama koje su tražile azil. U međuvremenu je inicijativa porasla. Upiti dolaze sa svih strana. 99 posto upita čine roditelji kojima su neophodna računala za djecu.

"Trenutno računala poklanjamo samo djeci koja prate nastavu od kuće ili na daljinu.", kaže Bernscherer.Tim neumornih volontera zahvaljujući svakodnevnom radu popravi oko 200 uređaja mjesečno. Rezervne dijelove kupuju od novčanih donacija.

Kopirati
Drag cursor here to close