Pravila, pravila

Ako ne pristanete na nova pravila, možete ugasiti WhatsApp

WhatsApp će od 15. svibnja nadalje od korisnika stalno tražiti da prihvate nova pravila korištenja, a isti će ih morati prihvatiti kako bi aplikaciju uopće koristili.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 05. 2021. u 16:35 Bljesak.info / Jutarnji.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako do 15. svibnja 2021. godine ne pristanete na nova kontroverzna pravila korištenja aplikacije za komunikaciju WhatsApp, aplikacija će početi gasiti svoje opcije dok na njih ne pristanete, piše The Guardian.

WhatsApp će od 15. svibnja nadalje od korisnika stalno tražiti da prihvate nova pravila korištenja, a isti će ih morati prihvatiti kako bi aplikaciju uopće koristili.

Iz Facebooka, tvrtke u čijem je vlasništvu WhatsApp, navode da će korisnici u narednih "nekoliko tjedana" aplikaciju moći koristiti do određene mjere. Primjerice, moći će primati pozive, odgovarati na poruke i odgovarati na propuštene pozive.

"Nakon nekoliko tjedana ograničene funkcionalnosti, više neće moći primati dolazne pozive i obavijesti, a WhatsApp će na vaš mobitel prestati slati poruke i pozive", rekli su iz Facebooka.

Nakon tih nekoliko tjedana, korisnici će de facto biti suočeni s izborom - ili nova pravila korištenja ili nema korištenja WhatsAppa.

Ovakav mekši pristup atipičan je za Facebook, koji inače od korisnika odmah traži pristanak na nova pravila korištenja i ne dopušta istima da njihove aplikacije koriste bez da na njih pristanu.

WhatsApp je u siječnju 2021. prvi puta pokušao uvesti nova pravila korištenja, odnosno najavio je da će ta nova pravila na snagu stupiti 8. veljače, no naišao je na velik otpor korisnika i zainteresirane javnosti.

Više milijuna korisnika WhatsAppa na taj je potez tvrtke reagiralo tako što je preuzelo konkurentske aplikacije za komunikaciju Signal i Telegram.

Poruke u kojima se netočno tvrdilo da će WhatsApp nakon uvođenja novih pravila moći čitati poruke korisnika i te informacije slati Facebooku počele su se širiti među korisnicima aplikacije.

WhatsApp je nakon toga odgodio uvođenje novih pravila te pokrenuo promotivnu kampanju u kojoj je objasnio korisnicima da se nova pravila uvode kako bi se korisnicima olakšalo slanje poruka tvrtkama.

"Nigdje u svijetu neće biti promjena u pogledu našeg dijeljenja podataka s Facebookom", rekao je ranije u 2021. Niamh Sweeney, WhatsAppov direktor za javnu politiku u Europi, Bliskom istoku i Africi.

Agencija za zaštitu privatnost njemačke savezne države Hamburg izdala je tromjesečnu zabranu uvođenja novih pravila korištenja jer ih smatra netransparentnima, nekonzistentnima i pretjerano općima. Iz Facebooka su rekli da je zabrana izdana na temelju "nerazumijevanja".

Kopirati
Drag cursor here to close