Beč

3D prikaz koronavirusa

Video snimka pokazuje kako se virus korak po korak izdvaja iz slanog rastvora u koji su čestice virusa potopljene.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 01. 2021. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bečkim znanstvenicima je pošlo za rukom da kreiraju trodimenzionalni prikaz koronavirusa.

Sve dosadašnje prezentacije koronavirusa bile su isključivo modeli koji su prepoznatljivi po kružnom obliku s karakterističnim spike proteinima pomoću kojih virus prodire u ljudske stanice. 

Nova vizualizacija koronavirusa bečke spin-off kompanije "Nanographics" Tehničkog sveučilišta zasniva na podacima znanstvenika s Tsinghua sveučilišta u Pekingu.

Tim stručnjaka s ovog sveučilišta uspio je izdvojiti čestice virusa iz uzoraka, da ih skenira niskotemperaturnim elektronskim mikroskopom i digitalizirati. Ovdje je bilo važno da se struktura spike proteina nije promijenila kada je uzorak skeniran.

Video snimka pokazuje kako se virus korak po korak izdvaja iz slanog rastvora u koji su čestice virusa potopljene, objavio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

Video: What does a virus actually look like?

"Fascinantno je kako se na osnovu mikroskopskih podataka detaljno može promatrati struktura virusa", objašnjava Ivan Viola s Tehničkog sveučilišta u Beču.

Ovo je prvi prikaz ovakvih podataka visokog vizualnog kvaliteta. Metode koje su istraživači razvili imaju za cilj da utječu na lakše i brže analiziranje podataka biološke mikroskopije.

Kopirati
Drag cursor here to close