Sprječavanje izbornih prevara

10 tisuća građana potpisalo peticiju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Preko 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine će do 22.12.2021. (naredna srijeda) i dalje izlaziti na ulice kako bi dobili podršku građana i građanki za unapređenje izbornog procesa.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 12. 2021. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom''u srijedu je započela kampanju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH u više od 70 bh. gradova i općina. Peticiju za sprječavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača/ica i mašina za skeniranje glasačkih listića je za 24 h potpisalo 10 000 građana i građanki.

Preko 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine će do 22.12.2021. (naredna srijeda) i dalje izlaziti na ulice kako bi dobili podršku građana i građanki za unapređenje izbornog procesa.

Iz Koalicije ''Pod lupom'' podsjećaju da građani/ke mogu potpisati peticiju i putem online obrasca klikom na link: https://podlupom.org/peticija/

Mašine za skeniranje glasačkih listića bi spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova, a elektronska identifikacija birača bi spriječila zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje, kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu te imati rezultate izbora neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Koalicija ''Pod lupom'' zahvaljuje građanima i građankama na povjerenju i dosadašnjem odzivu i poziva sve da potpišu peticiju u svojim lokalnim zajednicama ili online. Koalicija ''Pod lupom'' vjeruje da samo uz istinsku podršku građana je moguće napraviti pozitivne promjene i iskorak u daljnjem razvoju društva, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close