Nema odluke

SIP sam digitalizira izborni proces

Ono što je zanimljivo jeste da su gotovo svi članovi SIP-a na jučer održanoj sjednici istaknuli da za elektronsku identifikaciju birača i elektronsko slanje podataka sa biračkog mjesta u SIP-u nije potrebna izmjena Izbornog zakona BiH.
Vijesti / Flash | 12. 11. 2021. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ne postoji odluka parlamenta BiH, Središnje izborno povjerenstvo BiH usvojilo je zaključak o izradi projektne dokumentacije za elektronsku identifikaciju birača i slanje rezultata izbora sa biračkog mjesta u Središnje izborno povjerenstvo BiH, međutim zbog nedostatka novca i vremena gotovo je sigurno da taj proces neće zaživjeti na sljedećim izborima.

"Treba nam vrijeme za javnu nabavku i već smo zakasnili. Sve i da izradimo projektnu dokumentaciju u prosincu - realizacija zavisi od sredstava, a ako se pojavi i donator javnu nabavku opreme treba završiti u veljači kako bi se provele obuke. Samo pod tim uvjetima to može biti realna opcija. Radi se o značajnim sredstvima i nisam siguran da će bilo ko od donatora u ovako kratkom vremenu ulaziti u rizik", rekla je Irena Hadžiabdić, članica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

SIP-u nije potrebna izmjena Izbornog zakona

Ono što je zanimljivo jeste da su gotovo svi članovi SIP-a na jučer održanoj sjednici istaknuli da za elektronsku identifikaciju birača i elektronsko slanje podataka sa biračkog mjesta u SIP-u nije potrebna izmjena Izbornog zakona BiH. Za razliku od SIP-a, pojedini dužnosnici tvrde da to nije moguće pa je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH, nedavno za "Nezavisne" rekla da je Izborni zakon u dijelu identifikacije birača jasan i da je bez izmjena Izbornog zakona BiH nemoguće bilo što mijenjati.

"Član 5.12, stav 3, kaže da predsjednik ili član biračkog odbora utvrđuje identitet birača na osnovu važeće osobne isprave. Dalje, stav 4. kaže da je važeća osobna isprava sa fotografijom osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola i više je nego jasno da bez izmjene Izbornog zakona drugačija identifikacija nije moguća", rekla je tada Novaković Bursać.

Ipak, iako nema odluke nijedne službene institucije BiH, SIP ne odustaje od projekta digitalizacije izbornog procesa jer, kako su istakbuli, to je neophodno Bosni i Hercegovini gdje se već punih 11 godina ništa nije promijenilo kada je riječ o izborima i modernizaciji procesa. Također, istaknuli su i da je parlament BiH potpuno inertan po tom pitanju, apelirajući na one "kojima su puna usta" digitalizacije i elektronskog glasanja da nešto učine.

Političari ne razumiju

"Nemamo nikakav input od države u kom smjeru treba da se kreće unapređenje procesa kroz uvođenje novih tehnologija. Bez obzira na to, nismo stali sa svojim aktivnostima i tražimo moduse kako bismo bilo koji segment pokušali unaprijediti. S IDDEEA smo identificirali gdje bismo mogli raditi", rekao je Željko Bakalar, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, dodajući da će se SIP obratiti ponovo parlamentu BiH i upoznati ih s aktivnostima SIP-a u vezi sa projektom elektronske identifikacije birača i transmisije podataka.

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH jučer su istaknuli i da javnost, pa i političari koji stalno pričaju o elektronskom glasanju obično ne razumiju taj proces i ne znaju koliki je to posao i koliko vremena treba za njega.

"Priča se o uvođenju nove tehnologije i elektronskom glasanju iako rijetko tko ima predstavu koliko to košta. Neki pričaju o tome vrlo glasno, a država je SIP dovela do toga da nema 2.000 KM da tiska privremene biračke popise. Na sve to, čujemo dužnosnike kako treba uvesti elektronsko glasanje za koje trebaju desetine milijuna KM", rekla je Vanja Bjelica Prutina, članica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close