Sve više i više

SpaceX ruši svoj rekord u broju lansiranja u jednoj godini

Tvrtka ima za cilj nastaviti s brzim ritmom lansiranja, rekavši da planira imati do 52 leta ove godine. To znači da bi mogli lansirati i dvije misije u jednom danu.
Sci-Tech / Svemir | 25. 07. 2022. u 14:44 Piše: Z.S., Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SpaceX je promijenio način na koji razmišljamo o lansiranju raketa upotrebom višekratnih raketnih pojačivača, a sada je tvrtka dosegla novu prekretnicu kada je oborila svoj rekord u broju lansiranja u jednoj kalendarskoj godini, prenosi DigitalTrends.

Prethodni rekord bio je 31 lansiranje u 2021., ali u petak, 22. siječnja, tvrtka je lansirala svoju 32. misiju ove godine.

U 32. lansiranju korištena je raketa Falcon 9 za prijenos serije od 46 Starlink satelita namijenjenih pružanju globalnog širokopojasnog pristupa internetu.

Čak i bez lansiranja Starlinka, SpaceX je imao puno drugih misija kojima je tvrtka bila zaposlena.

Zahvaljujući partnerstvu s NASA-om, SpaceX povremeno šalje kapsule Dragon, s teretom i ljudima, na Međunarodnu svemirsku postaju. Tvrtka također ima svoje misije Transporter, javlja Bug.

I uz sve to, SpaceX također nudi usluge komercijalnih letova kao i lansiranja za Ministarstvo obrane.

Osim toga, SpaceX je ove godine oborio nekoliko rekorda. U ožujku ove godine Falcon 9 booster poletio je u svoju dvanaestu misiju, postavivši novi rekord.

Također, nedavno je jedan booster letio na trinaestu misiju, dokazujući da su ti boosteri još otporniji od početnih procjena.

Dugogodišnji cilj SpaceX-a za ponovnu upotrebu pojačivača bio je da jedan pojačivač leti u 10 misija, što je sada znatno nadmašeno.

Kopirati
Drag cursor here to close