Mogli bi izaći?

Rusiji skupo partnerstvo Međunarodnoj svemirskoj postaji?

Rusija svake godine na održavanje Međunarodne svemirske postaje potroši između 132 i 198 milijuna dolara.
Sci-Tech / Svemir | 30. 11. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad su prije više od 22 godine pet svemirskih agencija, NASA; Roscosmos, JAXA, ESA i CSA u Zemljinu orbitu poslale Međunarodnu svemirsku postaju, taj se potez slavio kao konačno ujedinjenje najjačih zemalja u istraživanju svemira. No, čini se kako bi to jedinstvo uskoro moglo doći svome kraju.

Naime, od samog se početka Međunarodna svemirska postaja sastojala od dva dijela - ruskog i američkog. Ruskim dijelom upravljaju i u njemu borave većinom ruskih astronauti, dok američki dio dijele astronauti iz različitih zemalja. I tako će biti sve do 2024. godine do kad se Roscosmos obvezao da će održavati svoj dio postaje.

Međutim, kako Rusija planira u orbitu poslati i svoju vlastitu svemirsku postaju, sve su glasniji pozivi da razmotri svoje sudjelovanje u Međunarodnoj svemirskoj postaji nakon 2024.

Moramo razmotriti uvjete buduće suradnje u programu i fokusirati se na implementaciju programa orbitalne postaje, rekao je zamjenik državne tvrtke RSC Energia koja je zadužena za upravljanje ruskim dijelom Međunarodne svemirske postaje, Vladimir Solovyov.

Govoreći na sastanku Ruske akademije znanosti, Solovyov nije izrijekom rekao kako bi se Rusija trebala povući sa Međunarodne svemirske postaje, već da bi trebala razmotriti daljnje sudjelovanje s obzirom na to da oprema na postaji stari te će ju trebati zamijeniti, piše Zimo.

Dogodit će nam se lavina pokvarene opreme nakon 2025. godine, istaknuo je Solovyov te dodao kako svake godine na održavanje postaje ode između 132 i 198 milijuna dolara.

S obzirom na to da je RSC Energia već ranije najavila kako radi na razvoju nove, multifunkcionalne svemirske postaje, koja bi se trebala sastojati od tri do sedam modula i imati posadu od dvoje do četvero astronauta, nije nemoguće da odluče ne produljiti svoju suradnju na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close