James Webb

''Ovo je najdublji pogled u svemir ikad snimljen''

Fotografija prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz Zemljine perspektive, što omogućuje da se vidi nešto od najranije svjetlosti svemira.
Sci-Tech / Svemir | 12. 07. 2022. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Joe Biden održao je konferenciju za medije nakon što je od službenika NASA-e primio prve fotografije u boji najmoćnijeg teleskopa James Webb. Prva fotografija, kako je kazao Biden, prikazuje zapanjujuću snimku dubokog svemira koja se proteže unatrag više od 13 milijardi godina. "Ovo je najdublji pogled u svemir ikad snimljen", rekao je Biden.

Fotografija prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz Zemljine perspektive, što omogućuje da se vidi nešto od najranije svjetlosti svemira. Neke od ovih dalekih galaksija i zvjezdanih jata nikad prije nisu viđene.

Samo galaktičko jato zapravo se i ne nalazi tako daleko - "samo" oko 4.6 milijardi svjetlosnih godina u daljini, piše BBC. Ali velika masa ovog jata savijala je i povećavala svjetlost objekata koji su mnogo, mnogo dalje.

Joe Biden, koji je otkrio sliku na događaju u Bijeloj kući, nazvao je trenutak "povijesnim" i rekao da pruža "novi prozor u povijest našeg svemira". "Ovo je zapanjujuće. Ovo je povijesni trenutak za znanost i tehnologiju, za Ameriku i cijelo čovječanstvo. Imamo mogućnost vidjeti nešto što nitko prije nije vidio. Možemo otići na mjesta na koja nitko prije nije otišao", rekao je Biden.

"To je najdublja slika našeg svemira koja je ikad snimljena", rekao je Bill Nelson, administrator iz NASA-e.

Objasnio je da slika prikazuje svjetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija putujući milijardama godina prije nego što stigne do teleskopa. "Gledamo unatrag više od 13 milijardi godina", rekao je dodajući da će nove slike koje svemirska agencija bude objavila dosezati i dalje, oko 13.5 milijardi godina, blizu procijenjene početne točke samog svemira. "Vraćamo se gotovo na početak", rekao je Nelson.

Video: First Images From the James Webb Space Telescope

James Webb, teleskop vrijedan 10 milijardi dolara, može zaviriti u atmosferu egzoplaneta i promatrati neke od najstarijih galaksija u svemiru korištenjem sustava leća, filtera i prizmi za otkrivanje signala u infracrvenom spektru, koji je nevidljiv ljudskom oku. Sustav je do sada "radio besprijekorno", kaže Marcia Rieke, profesorica astronomije na Sveučilištu Arizona.

Teleskop se razvijao od sredine 1990-ih i konačno je lansiran u svemir u prosincu. Opisuje se kao najmoćniji teleskop ikad poslan u svemir, nakon poznatog svemirskog teleskopa Hubble. Ima dva glavna cilja. Jedan je fotografirati prve zvijezde koje su zasjale u svemiru prije više od 13.5 milijardi godina, a drugi je ispitivanje dalekih planeta kako bi se vidjelo ima li na njima uvjeta za život, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close