O čemu se radi?

Otkrivena misteriozna galaksija koja ne bi trebala postojati

Zagonetna mlada galaksija dovodi u pitanje teorije kozmičke evolucije s iznenađujućom zrelošću.
Sci-Tech / Svemir | 10. 11. 2023. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nepreglednom kozmičkom prostranstvu, galaksija nazvana ceers-2112, otkrivena dok je svemir još bio u ranoj fazi, odnosno star tek milijardu godina, zbunila je astronome.

Identificirana pomoću slika svemirskog teleskopa James Webb (JWST), isprva se činila kao maglovita mrlja. Međutim, daljnja analiza teleskopom Hubble otkrila je njezinu pravu prirodu - složenu spiralnu strukturu koja nalikuje našoj galaksiji Mliječnoj stazi, samo manjih dimenzija.

Razlika u oblicima

Galaksije se inače veoma razlikuju u oblicima i veličinama, što odražava i njihovu evolucijsku povijest. Neke su velike i amorfne, druge male i nepravilne, a tu su i spiralne galaksije poput naše.

Ceers-2112 dovodi u pitanje konvencionalnu mudrost ukazujući na razinu svoje zrelosti u samo 2 milijarde godina nakon velikog praska, čime prkosi ideji da su se složene galaksije poput Mliječne staze pojavile u razdoblju ne prije 8 milijardi godina.

Istraživanje koje otkriva misterije ceers-2112 objavljeno je u časopisu Nature, javlja Zimo.

Potrebna revizija teorija o nastanku galaksija

Ceers-2112 sugerira da su galaksije sazrijevale i postale uređene mnogo brže nego što smo prije mislili, što znači da je potrebno revidirati neke aspekte naših teorija o formiranju i evoluciji galaksija, objašnjava astronom Alexander de la Vega sa Sveučilišta California u Riversideu.

Galaksije nastaju kao ogromne koncentracije prašine i plina pod utjecajem gravitacije. Sile kutnog momenta, gravitacije i inercije oblikuju galaksije u diskove, s izduljenim strukturama koje utječu na njihovu evoluciju. Postojanje Ceers-2112 dovodi u pitanje prethodne znanstvene ideje, ukazujući na to da trajne sile koje djeluju tijekom duljih razdoblja možda nisu jedini pokretači galaktičke transformacije.

U prošlosti, kada je svemir bio vrlo mlad, galaksije su bile nestabilne i kaotične. Smatralo se da se izduljene strukture nisu mogle formirati ili dugo trajati u galaksijama u ranom svemiru, kaže de la Vega.

To otkriće, zajedno s nedavnim neočekivanim otkrićima o ranim uvjetima svemira, dovodi u pitanje naše razumijevanje galaktičke evolucije. Dok JWST nastavlja snimati slike kozmosa u povojima, otkrića o formiranju galaksija poput ceers-2112 mogu preoblikovati naše razumijevanje kozmičkih prostranstava.

 

Kopirati
Drag cursor here to close