Za sljedeću misiju

NASA i ESA testiraju novi fotoaparat za snimanje na Mjesecu

Povratak ljudi na Mjesec u današnje vrijeme zahtijeva i modernije fotoaparate, pa su NASA i ESA stoga pristupile zajedničkom razvoju posebnog uređaja, baš s ciljem snimanja u teškim svemirskim uvjetima.
Sci-Tech / Svemir | 05. 11. 2023. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska i američka svemirska agencija planiraju u narednim godinama, u sklopu programa Artemis, vratiti ljudske posade na Mjesec, ponovno ga početi redovito posjećivati i proučavati te s vremenom tamo osnovati i trajnu ljudsku koloniju.

Budući da je od prošlih putovanja do Mjeseca prošlo pola stoljeća, sve tehnologije pritom korištene značajno su napredovale, pa će se program Artemis u mnogočemu razlikovati od programa Apollo. Jedna od promjena bit će u području snimanja fotografija i videa.

Napredni lunarni "fotić"

NASA i ESA zajednički su razvije novi digitalni fotoaparat Handheld Universal Lunar Camera (HULC), namijenjen upravo svemirskim istraživanjima. S njime će, jednom kada se vrate na površinu Mjeseca, astronauti moći snimati daleko kvalitetnije fotografije nego njihovi prethodnici otprije pola stoljeća.

Novi je uređaj sklopljen od postojećih komponenata komercijalno dostupnih digitalnih fotoaparata, s visokom osjetljivošću na svjetlost te s vrhunskim objektivima – sve kako bi mogao raditi u uvjetima slabog osvjetljenja te poslužiti za snimanje panorama krajolika, ali i stijena izbliza.

Tijelo aparata "odjeveno" je u posebnu toplinsku zaštitu, koja ga štiti kako od varijacija u temperaturi (od -200 do 120 °C), tako i od lunarne prašine. Za lakše rukovanje, kontrole i tipke posebno su povećane te ergonomski prilagođene radu u astronautskim rukavicama.

Niz astronauta već je testirao fotoaparat HULC u uvjetima dnevnog svjetla i tmini vulkanskih pećina, tj. u uvjetima koji simuliraju zahtjevni svemirski okoliš na Mjesecu. Osim ergonomije i funkcionalnosti, testiranjima su podvrgnute i same fotografije. Njih su revidirali znanstvenici poput geologa, pa pozitivnim ocijenili postignutu oštrinu snimaka.

S tehničke strane gledano, riječ je o digitalnom mirrorless fotoaparatu, koji je sposoban snimati fotografije i video zapise. Hardver uređaja za sada je dovršen, a dodatno se testiraju njegovo kućište i sučelje. Jedan će primjerak uskoro biti poslan i na prvo ispitivanje u stvarnim uvjetima svemira, na Međunarodnu svemirsku postaju.

Fotografija u eri Apolla

Za usporedbu, u misijama Apollo korišteni su analogni fotoaparati proizvođača Hasselblad, serije 500 s fiksnim objektivima.

Aparati su morali biti "okljaštreni" skidanjem svih nepotrebnih dijelova, kako bi bili što lakši i jednostavniji. Kratku ESA-inu priču o povijesti fotografiranja u svemiru pogledajte u nastavku.

Video: YouTube
Kopirati
Drag cursor here to close