Prva misija nakon 2016.

Kina lansirala u svemir letjelicu sa ljudskom posadom

Trojica astronauta Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) poletjela su prema svemiru gdje će boraviti u novoj kineskoj svemirskoj postaji Tiangong.
Sci-Tech / Svemir | 17. 06. 2021. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineske vlasti priopćile su kako su uspješno lansirale letjelicu Shenzhou-12 sa ljudskom posadom u svemir čime je ova država započela novu eru u povijesti istraživanja svemira.

Kako su prenijeli kineski mediji, trojica astronauta Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45) poletjela su prema svemiru gdje će boraviti u novoj kineskoj svemirskoj postaji Tiangong.

"Raketa Long March-2F nosila je sa sobom trojicu astronauta u svemirskoj letjelici Shenzhou-12, a očekuje se kako će astronauti stići na predviđenu lokaciju za šest do osam sati", priopćeno je.

Prije polijetanja, Kina je upriličila svečanost za trojicu astronauta u lansirnom centru Jiuquan koji se nalazi u pustinji Gobi. Ovo je prva kineska misija u svemiru sa ljudskom posadom nakon 2016. godine, a prema priopćenju dužnosnika, bit će ujedno i najduža s obzirom da se očekuje da će astronauti na Tiangongu ostati tri mjeseca. Prethodne kineske misije u svemiru trajale su najviše mjesec dana.

Astronauti su priopćili kako očekuju da će misija biti složena te da očekuju mnogo izazova.

"Imamo mnogo zadataka ispred nas, a zadaci su teški i izazovni. Svaki korak u svemiru doprinijet će i snazi kineskog naroda", rekli su astronauti.

Trojica astronauta boravit će u letjelici koja ima oblik cilindra čija veličina iznosi 16,6 metara. Letjelica sadrži odvojene prostorije u kojima će trojica astronauta boraviti, a imaju i traku za trčanje na kojoj će astronauti vježbati te komunikacijski centar koji će predstavljati vezu sa Zemljom i kineskim centrom za istraživanje svemira.

Kina je izgradnju svemirske stanice Tiangong započela u travnju lansiranjem prvog modula Tianhe. Nova kineska misija predstavlja treću od ukupno 11 misija kojima Kina do 2022. godine planira završiti izgradnju nove svemirske postaje.

Kopirati
Drag cursor here to close