Astronomija

Golemi astronomski teleskop na La Palmi ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Otočani su predstavili novu atrakciju, golemi astronomski teleskop – Gran Telescopia Canarias – koji je toliko velik da je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najveći nordijski optički teleskop na svijetu.
Sci-Tech / Svemir | 07. 03. 2022. u 09:45

Tekst članka se nastavlja ispod banera

GranTeCan

Stanovnici La Palme, španjolskog otoka nedavno pogođenog razornom vulkanskom erupcijom, napokon se mogu pohvaliti i dobrim vijestima.

Otočani su predstavili novu atrakciju, golemi astronomski teleskop – Gran Telescopia Canarias – koji je toliko velik da je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najveći nordijski optički teleskop na svijetu.

Krajem 2021. godine oblaci pepela, potoci lave i evakuacija stanovnika i turista rezultirali su zastojem turističkih zbivanja na La Palmi.

I dok otočani uklanjaju ostatke prošlogodišnje vulkanske erupcije, turistički radnici Kanarskog otočja pozivaju turiste da se vrate i posjete ovo svjetski poznato mjesto za promatranje zvijezda.

Promjer glavnoga zrcala Gran Telescopia Canariasa (skraćeno GranTeCan) iznosi nešto više od 10 metara, a nalazi se na, kako ističu gradski dužnosnici, jednom od najboljih mjesta na planetu za promatranje zvijezda.

Teleskop je dio zvjezdarnice smještene na najvišem vrhu La Palme, Roque de los Muchachos, koji se uzdiže iznad oblaka na 2426 metara nadmorske visine.

Astroturisti dolaze sa svih strana svijeta da bi promatrali noćno nebo onako kako ga ne mogu vidjeti iz napučenih gradova.

Zbog isturenog položaja i minimalnog svjetlosnog onečišćenja zvjezdarnica Roque de los Muchachos smještena je na jednoj od najboljih lokacija sjeverne hemisfere za promatranje svemira.

Otprije je poznata ljubiteljima tamnog neba i redovito poziva turiste na promatranje astralnih događaja, poput kiše meteora.

Osim na La Palmi astroturizam je popularan i na kanarskome otoku Tenerife, jer se i na vulkanu Mount Teide nalazi još jedna velika zvjezdarnica.

Kopirati
Drag cursor here to close