Analiza biljki

Dvije tisuće sjemenki koje su letjele oko Mjeseca bit će posađeno diljem SAD-a

NASA i američka federalna agencija zadužena za očuvanje šuma provode projekt kojim žele popularizirati obrazovanje u STEM područjima i zainteresirati nove generacije za istraživanje svemira.
Sci-Tech / Svemir | 28. 08. 2023. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke obrazovne institucije i udruge građana trenutačno se mogu prijaviti za sudjelovanje u projektu Artemis Moon Trees, koji su organizirale NASA i Forest Service, šumarska agencija u sklopu Ministarstva poljoprivrede.

U sklopu tog će projekta odabranim institucijama biti dostavljeno sjemenje za sadnju biljaka, koje je prethodno letjelo na svemirskoj misiji Artemis-I, krajem prošle godine.

Svemirske sadnice

Gotovo dvije tisuće sjemenki bilo je tako poslano na kružno putovanje, do Mjesečeve orbite i natrag, a sada će pronaći svoje stanište na Zemlji, diljem SAD-a, gdje će biti posađene i, vjerojatno, izrasti u drveće. Sjemenke predstavljaju pet biljnih vrsta, javlja Bug.

Organizatori pozivaju škole, knjižnice, muzeje i ostale organizacije, koje se bave edukacijom, da preuzmu sjemenke i pronađu način kako angažirati javnost na ovom projektu. Krajnji je cilj približiti djeci i mladima istraživanje svemira kao aktivnost od koje svi imaju koristi.

Dodatno, želi se potaknuti edukacija u područjima znanosti, tehnologije, strojarstva i matematike (STEM). "NASA-ina stabla iz Mjesečeve misije Artemis donest će znanost i domišljatost istraživanja svemira natrag na Zemlju", poručio je prvi čovjek NASA-e Bill Nelson te dodao: "Prošle je godine ovo sjemenje preletjelo put od 64.000 kilometara i bilo dalje od Mjeseca. Uz našu pomoć, sada će nova generacija 'Mjesečevog drveća' zasaditi duh istraživanja u našim zajednicama i inspirirati novu generaciju istraživača".

Po uzoru na Apollo 14

Ovaj projekt nije prvi te vrste, već je organiziran po uzoru na sličnu ideju iz 1971. godine.

Tada je pilot misije Apollo 14, Stuart Roosa, inače bivši šumarski djelatnik, samoinicijativno na svemirsko putovanje ponio stotine sjemenki u vlastitoj prtljazi.

Nakon povratka na Zemlju predao ih je agenciji Forest Service, koja ih je zasadila diljem SAD-a 1976. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close