2025.

Amerikanci najavili 'povratak' na Mjesec

Sci-Tech / Svemir | 10. 11. 2021. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD planiraju svoje astronaute ''vratiti'' na Mjesec u okviru programa Artemis 2025. godine objavio je CNBC.

NASA novi raspored predstavlja odlaganje u odnosu na prethodni cilj, što je bila 2024., koji je postavila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2017. godine, kao ambiciozan pomak od cilja agencije 2028. prije nego što je Trump preuzeo dužnost, prenosi Tanjug.

Foto: NASA / 

Ovo je u utorak objavio šef američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir Bill Nelson.

"Cilj Trumpove administracije za slijetanje ljudi 2024. nije zasnovan na tehničkoj izvodljivosti", rekao je Nelson novinarima tijekom konferencijskog poziva, navodi CNBC.

Rekao je kako će promjene koje je potrebno sprovesti dovesti do toga da će misija Artemis-2, koja će biti misija s ljudskom posadom, biti odložena najmanje do 2025. godine.

NASA je 16. travnja objavila da je sa Space X potpisala ugovor vrijedan 2,89 milijardi dolara čiji će zadatak biti da sigurno na površinu Mjeseca iskrca dva američka astronauta.

Misija bi do Mjeseca trebala ponijeti višečlanu posadu, a put bi trebali započeti uz pomoć moćne rakete Space Launch System i Orion letjelice koja kruži oko Zemljinog satelita.

Misija Artemis I, bez astronauta na letu koji će kružiti oko Mjeseca, planirano je da se pokrene ranije ove godine, ali je sada odložena najranije za proljeće 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close