Nema šale

YouTube blokira blokatore oglasa

YouTube-ova ograničenja za blokatore oglasa postaju sve stroža.
Sci-Tech / Internet | 02. 11. 2023. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kreativnom pokušaju borbe protiv blokatora oglasa (ad blocker), YouTube pokreće globalnu inicijativu kako bi uvjerio korisnike da omoguće oglase ili razmotre pretplatu na YouTube Premium.

Christopher Lawton, voditelj komunikacija YouTubea, otkrio je navedenu strategiju za portal The Verge. Kada se oglasi blokiraju na YouTubeu, korisnici će biti pozdravljeni porukom koja glasi: "reprodukcija videozapisa je blokirana osim ako YouTube nije na popisu dopuštenih stranica ili ako je blokiranje oglasa onemogućeno". Ta poruka dolazi zajedno s prijedlogom da korisnici omoguće oglase ili istraže pretplatu naa YouTube Premium.

Ukratko, YouTube-ova ograničenja za blokatore oglasa postaju sve stroža.

U lipnju je YouTube potvrdio da je onemogućio videozapise za korisnike s blokatorima oglasa, no tada je Lawton to umanjio kao samo "mali eksperiment na globalnoj razini".

Međutim, YouTube je od tada proširio te napore. U posljednjih nekoliko tjedana, sve više korisnika s instaliranim blokatorima oglasa prijavilo je poteškoće s gledanjem YouTube videa, a Android Authority ističe porast pritužbi korisnika.

Lawton naglašava da upotreba blokatora oglasa krši YouTubeove uvjete pružanja usluge. Također naglašava važnost oglasa u podržavanju raznolike globalne zajednice kreatora sadržaja i omogućavanju milijardama da pristupe svom omiljenom sadržaju na YouTubeu.

Tijekom 2023. godine YouTube je obnavljao svoj okvir oglašavanja. U svibnju je tvrtka predstavila oglase od 30 sekundi koje nije moguće preskočiti na svojoj TV aplikaciji. Naknadno je eksperimentirao s duljim, ali rjeđim prekidima oglasa na TV-u.

Čini se da YouTube ima za cilj privući više korisnika da se pretplate na uslugu YouTube Premium bez oglasa s ovim produženim prekidima za oglase. Međutim, nedavno povećanje cijene pretplate od dva dolara i ukidanje pristupačnijeg Premium Lite plana, mogu utjecati na privlačnost same pretplate na YouTube Premium.

Kopirati
Drag cursor here to close