Nakon suspenzije

Vraćen Twitter novinarima

Računi su im vraćeni nakon što su obustave bez presedana izazvale oštre kritike vladinih dužnosnika, skupina za prava i novinarskih organizacija iz nekoliko dijelova svijeta.
Sci-Tech / Internet | 17. 12. 2022. u 14:21 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk vratio je Twitter račune nekolicini novinara koji su bili suspendirani na jedan dan zbog kontroverze oko objave podataka o njegovu zrakoplovu, prenosi Hina.

Računi su im vraćeni nakon što su obustave bez presedana izazvale oštre kritike vladinih dužnosnika, skupina za prava i novinarskih organizacija iz nekoliko dijelova svijeta u petak, a neki su rekli da platforma za mikroblogiranje ugrožava slobodu medija.

Anketa

Anketa na Twitteru koju je Musk proveo kasnije također je pokazala da većina ispitanika želi da se računi odmah vrate.

''Ljudi su se izjasnili. Računima koji su doxirali moju lokaciju sada će biti ukinuta suspenzija'', poručio je Musk u tvitu u subotu upotrijebivši izraz koji označava objavljivanje privatnih informacija o nekome, obično sa zlom namjerom.

Dužnosnici Francuske, Njemačke, Britanije i Europske unije ranije su osudili suspenzije.

Ugrožavanje slobode medija

Epizodu, koju je jedan poznati istraživač sigurnosti nazvao "Masakrom u četvrtak navečer", kritičari smatraju svježim dokazom da Musk, koji sebe smatra "apsolutistom slobode govora", eliminira govor i korisnike koje osobno ne voli.

Dionice Tesle, proizvođača električnih automobila koje vodi Musk, pale su u petak za 4,7 posto i zabilježile najveći tjedni gubitak od ožujka 2020., a ulagači su sve zabrinutiji zbog smetnji i zbog usporavanja globalnog gospodarstva.

Roland Lescure, francuski ministar industrije, tvitao je u petak da će, nakon što je Musk suspendirao novinare, obustaviti vlastitu aktivnost na Twitteru.

Melissa Fleming, voditeljica komunikacija Ujedinjenih naroda, tvitala je da je "duboko uznemirena" suspenzijama i da "sloboda medija nije igračka".

Kopirati
Drag cursor here to close