#IMAM IDEJU

VIDEO | Božović: Ovu godinu obilježili su Putin, Elon Musk i obitelj Izetbegović

U posljednjem ovogodišnjem izdanju podcasta "Imam ideju" razgovaramo s kolumnistom Bljeska Igorom Božovićem. Kolega Božović je novinar, književnik, glazbenik i jedan od onih intelektualaca koji se ne libe jasno govoriti o ljudima i pojavama
Vijesti / Politika | 15. 12. 2022. u 19:15 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Igor Božović Ima ideju za kraj godine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Definiram se kao nepoznati pisac iz Bosne koji je zapravo iz Hercegovine. Pišem polagano treći roman, nakon što je prva dva pročitalo tek par stotina ljudi, posljednjih godina bavim se uglavnom vanjskom politikom na radiju, pomalo sam opsjednut svijetom 'vani', ali nisam dovoljno hrabar da odselim za Irsku ili Njemačku", kaže za sebe kolega Božović.

Naš razgovor započeli smo Božovićevom analizom pandemije Covida 19. Zanimalo nas je kako je gotovo preko noći virus korona 'sišao' s dnevnog reda. Odgovor našeg gosta vrlo je zanimljiv!

Naravno, uvjetnim odlaskom Covida iz središta javnog interesa, u ovoj smo godini dobili drugu tešku temu, koja nas je sve zabrinula - rat u Ukrajini, odnosno ruska invazija.

Božović kaže kako su godinu 2022. obilježile neke važne osobe u svijetu, ali i našoj zemlji, a prije svih Vladimir Putin, Elon Musk i bračni par Izetbegović, odnosno njihova obitelj.

"Putin je naglavačke okrenuo čitav svijet. Odredio je novi izgled svijeta, odredio u kojem pravcu će svijet ići. Rekao bih da je neizravno Putin doveo do nekih zanimljivih promjena", kaže Božović, iznoseći u nastavku zanimljive teze i činjenice o tome. 

Čut ćete i osvrt na domaće političare općenito, s naglaskom na opće izbore i njihove rezultate, odnosno hoće li vrijeme ispred nas donijeti nove trendove u političkoj i općenito društvenoj sferi.

Naravno, osvrnuli smo se i na neke fenomene našega vremena koje se jednostavno ne može ignorirati, primjerice masovno iseljavanje ljudi iz BiH, svakodnevne i sve intenzivnije migracije prema razvijenom dijelu Europe, a nismo ostali 'dužni' ni nekim drugim fenomenima.

Inflacija, životni standard u svjetlu naglog rasta cijena, ekonomska kretanja u ovoj godini, također su teme podcasta.

Što se tiče grada Mostara i nove vlasti, koja je upravljanje gradom preuzela prije otprilike dvije godine, Božović ukazuje na ono što se u međuvremenu promijenilo, odnosno na neke realne činjenice kad su u pitanju Mostar i njegova uprava.

Dakako, govorimo i o novinarima, kolumnama koje Božović tjedno piše za portal Bljesak.info, o književnosti kojom se također ozbiljno bavi.

Generalno, željeli smo se osvrnuti na 2022. godinu, bez da donosimo konačne sudove, bez namjere da 'lijepimo' nekome etiketu, nego smo jednostavno željeli proći ovom godinom 'unatrag'.

Pogledajte i poslušajte u miru čitav ovaj razgovor, jer Igor Božović uistinu zrelo i dobronamjerno tumači vrijeme u kojem živimo.

Kopirati
Drag cursor here to close