Safer Internet Day – SID

U Mostaru obilježen Dan sigurnijeg interneta

Udruženje "Novi put" iz Mostara organiziralo je u utorak navečer u Centru za kulturu predavanje za mlade u povodu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.
Sci-Tech / Internet | 06. 02. 2018. u 19:53 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Novi put" iz Mostara organiziralo je u utorak navečer u Centru za kulturu predavanje za mlade u povodu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

Po riječima menadžerice za prevenciju i edukaciju Udruženja 'Novi put' Edise Demić, želja im je potaknuti mlade na kritičko promišljanje, na pametno korištenje interneta, te na zrelu i zdravu komunikaciju sa roditeljima u slučaju nekih neželjenih pojava na internetu.

''Cilj nam je'', kaže Demić, ''da kod učenika potaknemo kritičko razmišljanje kako bi oni razvili mehanizam samozaštite''.

''Želimo mladima skrenuti pažnju da oni upravljaju internetom, a ne da internet upravlja njima, da naprave balans pametnog i ograničenog korištenja interneta, da razmišljaju o svojim objavama, te da vode računa da ne budu pretjerano dostupni i prikazani putem interneta'', naglasila je Demić.

"Mladi toliko vape za pažnjom i željom da se prikažu i dokažu i budu popularniji. Veliki broj mladih koji prođu naše edukacije otvoreno nam kažu da imaju preko 1500 prijatelja što je zaista zabrinjavajuće da jedna mlada osoba od 14 godina ima 1500 prijatelja. S druge strane mi im ukažemo da je to toliko više mogućnosti da nas netko prati", dodala je Demić.

Kako je kazala, predavanje je jedna je od aktivnosti projekta „Prevencija trgovine ljudima i zlostavljanja djece putem interneta", koji je podržalao veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u BiH, a koji se ovu školsku godinu provodi u HNŽ-u i Kantonu Sarajevo. U okviru projekta, do sada je realizirano preko stotinu predavanja.

"Govorimo o dobroj strani interneta, a govorimo onda i o lošoj strani interneta, da podstaknemo mlade na kritičko promišljanje, što znači da su oni ti koji odlučuju kad, koliko i gdje će biti na internetu. Isto tako, apelujemo stalno i promoviramo važnost pravog drugarstva i slobodnog vremena da se koristi u dvorištima, školama, sokacima, a ne stalno na internetu", dodala je Demić.

Abida Pehlić dopredsjednica Udruženja 'Novi put' je rekla da se Dan sigurnog interneta obilježava s ciljem podizanja svijesti među djecom, ali i među roditeljima.

"Mi još uvijek imamo situaciju da roditelji upozoravaju djecu na fizičko zlostavljanj, npr. nemojte sjesti sa nepoznatom osobom u automobil. Međutim, roditelji nisu ni svjesni da sada veća opasnost vreba putem interneta, da kada jednom postanu žrtve putem interneta one mogu ostati žrtve čitav život.

To može biti zlostavljanje sa dugoročnim posljedicama, zato što kada se jednom nešto objavi na internetu to ostaje pohranjeno, jako je teško ukloniti bilo kakve eksplicitne materijale, a čak i ako se uklone nema nikakve garancije da već netko taj video ili fotorafiju nije pohranio na svoj mobitel ili drugi uređaj. Tako da se ta fotografija može ponovno iskoristiti i zlupotrijebiti u razne svrhe", navela je Pehlić.

"Uočavamo da je starosna dob žrtava, djece koja su zlostavljana putem interneta sve niža i niža. Mi čak sad govorimo o učenicama petog i šestog razreda osnovne škole, što je zaista zabrinjavajuće", naglasila je Pehlić i dodala da ima slučajeva djevojaka koje su odustajale od škole, odlazile u druge gradove, pa čak i onih koje su odselile u druge zemlje, kako bi se na neki način zaštitile od osude od strane okoline.

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) obilježava se širom svijeta od 2004. godine drugog dana drugog tjedna u veljači. Cilj obilježavanja je što sigurnije i odgovornije koristiti internet, posebno među djecom i mladima u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close