Norman Abramson

Preminuo izumitelj Wi-Fi tehnologije

Abramson je bio na čelu tima koji je napravio ALOHAnet – bežičnu mrežu čije se tehnike i danas koriste u svim mrežama, od satelitskih do računarskih.
Sci-Tech / Internet | 29. 12. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norman Abramson, jedan od ljudi koji stoji iza razvoja onoga što danas znamo kao WiFi tehnologiju, preminuo je u 88. godini od raka.

Kako prenosi portal The Verge, Abramson je bio na čelu tima koji je napravio ALOHAnet – bežičnu mrežu čije se tehnike i danas koriste u svim mrežama, od satelitskih do računarskih, prenosi Noob.ba.

Norman je diplomirao na Harvardu, magistrirao na UCLA, a doktorirao na Sveučilištu u Stanfordu. Postao je profesor, a zatim i predsjednik odjeljenja za informatiku i računarske znanosti na Sveučilištu Havai’i, na Havajima.

Dok je žično bazirani ARPAnet bio dobra osnova za internet, ALOHAnet je prvobitno osmišljen kao sustav bežičnog povezivanja među univerzitetima, kako bi mogli razmjenjivati iskustva o različitim znanstvenim temama.

Neke od ideja koje su korištene u razvoju ALOHAneta, unaprijedile su način na koji znastvenici shvaćaju bežično povezivanje, i na kraju doprinijele stvaranju WiFi tehnologije kakvu danas znamo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close