Kritizirao Muska

Osnivač Wikipedije: Platformu X preuzeli su luđaci i trolovi

Musk je ranije ove godine ponudio milijardu dolara Wikipediji, ako promijeni ime u - Dickipedia.
Sci-Tech / Internet | 15. 11. 2023. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od kad je Elon Musk preuzeo Twitter prije više od godine dana do sada, mnogi su kritizirali brojne poteze novog vlasnika. Od masovnih otkaza, koji su uključivali i zaposlenike za moderiranje sadržaja do promjene imena iz Twittera u X.

Dok Muska negativan stav dijela javnosti vjerojatno ne brine, puno mu je teže sjelo što sve te promjene i potezi koje je poduzeo nisu dobro prihvatili oglašivači pa su mnogi od njih povukli svoje reklamne kampanje s te mreže, što znači i manje prihoda za ovu platformu.

Nove kritike Musk je ovaj tjedan dobio od osnivača najveće online enciklopedije na svijetu Wikipedije. Govoreći o utjecaju Muskove akvizicije Twittera na tržište društvenih mreža, Jimmy Wales novinarima CNBC-a na Web Summitu rekao kako to smatra velikim problemom. Mislim da mnogi ljudi napuštaju Twitter, a pogotovo je naglasio da ovu društvenu mrežu napuštaju “promišljeni i ozbiljni” ljudi.

Wales se slaže s tim kako je Twitter, na neki način, javni svjetski trg, no njega su preuzeli trolovi i luđaci, što za nikoga nije dobro. Novinari CNBC-a kontaktirali su platformu X i tražili od njih komentar, no nisu dobili nikakav odgovor, iako ne treba sumnjati da bi Musk putem svog profila na X-u mogao odgovoriti Walesu i poručiti mu što misli o njegovim kritikama te mreže.

Odnosi Muska i Walesa ionako nisu na nekoj visokoj razini, prenosi Zimo.

Prošle godine Musk je optužio Wikipediju za pristranost ljevici, a kolika je razina međusobnog poštovanja između šefa Tesle i platforme X te Walesa najbolje govori nedavna izjava vlasnika Twittera, tj. X-a koji je Wikipediji ponudio milijardu dolara, ako promijeni ime u - Dickipedija.

Inače, planove na tržištu društvenih mreža ima i sam Jimmy Wales te je on ranije ove godine pokrenuo pilot-projekt nazvan Trust Caffe. Zamislio je to kao “zajednicu vjerodostojnih ljudi” koja se ne financira oglasima, već dobrovoljnim članarinama, a na njoj bi se trebao objavljivati samo kvalitetan sadržaj baziran na istini, a ne na “viralnoj lajkabilnosti”.

Kopirati
Drag cursor here to close