Zanimljivo

O čemu se najviše pisalo na društvenim mrežama 2018.?

Kako navodi stranica "Hollywood reporter", najveću pažnju javnosti na ovim društvenim mrežama izazvali su Zimska olimpijada, tvitovi američkog predsjednika Donalda Trumpa, odlazak nekih slavnih ličnosti.
Sci-Tech / Internet | 01. 01. 2019. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki od najvažnijih svjetskih događaja u 2018. godini zabilježeni su i na društvenim mrežama, a podaci sa Googlea, Instagrama i Twittera otkrivaju koji su to bili najzanimljiviji trenuti, teme i osobe.

Kako navodi stranica "Hollywood reporter", najveću pažnju javnosti na ovim društvenim mrežama izazvali su Zimska olimpijada, tvitovi američkog predsjednika Donalda Trumpa, odlazak nekih slavnih osoba.

Također, dok je korejska pop grupa BTS dominirala na više Internet platformi, građanski pokreti kao što je "#MeToo" (I ja također) upravo su se probili preko društvenih mreža.

Na dan ceremonije zatvaranja Zimske olimpijade u Južnoj Koreji, a to je bio 25. veljače, na Twitteru je objavljeno najviše tvitova u 2018. godini, što pokazuje da sport uvijek ima moć da ostavi snažan dojam.

Kada je riječ o političkim izjavama ove godine dominirao je Donald Trump, što i ne čudi ako se zna da je on prilično aktivan tviteraš.

Kulturološki fenomeni poput korejske pop grupe BTS koja ima 17,4 milijuna sljedbenika, "Crne pantere", Disneyovog znanstveno-fantastičnog filma i košarkaške zvijezde LA Lakersa Lebrona Jamesa bili su među imenima koja su najviše tweetana.

Najtvitaniji film ove godine je "Crna pantera", a slijede "Osvetnici: Rat beskraja", "Neviđeni 2", "Ratovi zvijezda: Posljednji jedi".

Kada je riječ o Internet pretraživaču, građani su na Googleu 2018. najviše postavljali sljedeća pitanja: Šta je bitcoin? Kako se glasa? i Tko je osvojio Mega milijune?

Foto: Michael Wuensch / www.pixabay.com / 



Najtraženiji pojmovi na Googleu tijekom godine bili su oni koji su se odnosili na svjetske događaje - Mundial i uragan Florens, kao i smrti poznatih osoba - slavnog kuhara Anthonya Bordaina, američkog strip scenariste i producenta Stan Leea, kao i repera Macka Milera.

U prvih 10 "najguglanijih" pojmova probio se i Disneyev blokbaster "Crna pantera".

Među osobama koje su na Googleu najviše intrigirale ljude su Meghan Markle, nekadašnja američka glumica koja je udajom za britanskog princa Harrya postala vojvotkinja i zvijezde Youtubea Logan Paul i Cloe Kardashian.

Foto: Getty Images / princ Harry i Meghan Markle

Najtraženiji televizijski show bio je ujedno i onaj o kojem se najviše polemiziralo -"Rosen" koja se posle 20 godina ponovo vratila na male ekrane ali je ubrzo otkazana posle rasističkog tweeta voditeljice Roseanne Barr.

Tijekom godine u kojoj je emotikon u obliku srca korišten 14 milijardi puta u komentarima na Instagramu, a nebrojeno puta i "smajli" činilo se da su aplikacije Facebooka svjedočile samo o dobrim trenucima.

Međutim, društvene mreže postale su i mjesta na kojima su dominirali aktivistički pokreti, navodi "Hollywood reporter".

Tako je recimo, haštag pokreta "#Me Too" osnovan sa željom da se ustane protiv seksualnog nasilja u show biznisu, korišten je 1,5 milijuna puta u 2018. godini.

Za njim slijedi sličan pokret "#TimesUp" (Vrijeme je) koji je pokrenulo 300 holivudskih glumica, scenaristica, redateljica, producentica i drugih utjecajnih žena koje se također bore protiv seksualnog uznemiravanja.

Kopirati
Drag cursor here to close